Adopce na dálku – Dopis od Mary

Naše škola dostala další hezký dopis od indické holčičky, kterou již řadu let sponzorujeme. Mary Prathibha Swamy chodí již do sedmé třídy a díky naší škole může i nadále pokračovat ve školní docházce. Její maminka je žena v domácnosti a tatínek je invalida. Zde je překlad jejího dopisu, který nám napsala ve svém rodném jazyce Kanada.

Milá teto Naďo a drazí přátelé z Gymnázia / zvláště pak ze třídy paní učitelky Tulkové, kteří jí píšou dopisy/

Posílám vám mnoho pozdravů a věřím, že rok 2008 vám přináší jen samé dobré věci. Děkuji vám za všechny věci, které jste mi poslali, dopisy, sešity, pera, skládačky, pastelky, omalovánky, náramek, vánoční pohledy, vánoční dekorace a další. Děkuji zejména Anežce, Anně, Ondrovi, Janovi, Jirkovi, Lucce, Hynkovi, Adéle, Monice, Tereze, Dominice, Kateřině a Gabriele za to, jak jste mi hezky vysvětlili vaše roční období a prázdniny. Vaše dopisy jsem vysvětlila své rodině a všem se moc líbily.

Milí přátelé, jak jsem vám psala v předešlých dopisech o nové vzdělávací soustavě, tak jsem udělala závěrečné zkoušky už v březnu. Prošla jsem dobře. Postoupila jsem do sedmého ročníku, což je poslední třída prvního stupně. Díky vaší pomoci jsem si mohla koupit uniformu, učebnice, školní tašku, boty a další vybavení. Také mi byl zaplacen nový školní rok. Za to vám nesmírně děkuji.

Moc se mi líbilo, když jsem četla o tom, jak se snažíte šetřit vodou a elektřinou ve vaší škole. I my se tímto ve škole zabýváme.Na konci školního roku jsme měli sportovní den. Obsadila jsem první místo ve skoku do výšky. Byla jsem dobrá též v hodu a běhu.

Po zkouškách jsme měli prázdniny, které trvaly dva měsíce. Zde je počasí v létě příšerně horké. Po celou dobu byly teploty kolem 40 stupňů. Tak jsem byla stále doma. Vybarvila jsme všechny omalovánky, které jste mi poslali. Kamarádi, máme doma psa. I u nás lidé chovají psy, kočky, papoušky a holuby doma. Na mnoha místech máme projekt, který se jmenuje úschova vody. Dešťová voda se skladuje v nádržích a později se používá na jiné účely. Když doma pijeme vodu, musíme ji převařit a filtrovat. Od loňského roku jsem začala studovat angličtinu. Doufám, že vám brzy anglicky napíšu. Asi až budu v desáté třídě. Mé oblíbené předměty jsou matematika a přírodní vědy. V mé zemi žijí lvi, tygři, sloni, jeleni a lišky. A celá řada hmyzu.

Během prázdnin nás charita pozvala na tábor, který se konal blízko mého bydliště. Zde nás též vyfotografovali. / má fotka/ Na táboře jsme hráli hry, učili se písně a pozitivně myslet. Někdy se děti neučí tak., jak by měly. Bylo nám vysvětleno, že nesmíme ztrácet sebevědomí a musíme překonávat překážky. Líbilo se mi to. Často na vás myslím ve svých modlitbách.

U nás začalo období dešťů. Počasí je chladné. Náš nový školní rok začal 1.června. U vás prázdniny teprve začaly. Doufám, že si užíváte plavání, turistiku, cestování a zmrzlinu. Všichni z naší rodiny vám posílají mnoho krásných pozdravů. Posílám vám mnoho srdečných pozdravů a polibků. Přeji vám úspěšný nový školní rok. Až se vrátíte do školy, prosím, napište mi.

Vaše kamarádka Prathibha Mary Swany

thumb_mary_2008.jpg