EVROPSKÝ DEN JAZYKŮ – soutěž

Z iniciativy Rady Evropy  se každoročně dne 26. září slaví   Evropský den  jazyků.

Cílem Evropského dne jazyků je upozornit nejširší veřejnost na důležitost jazykového vzdělávání, zvýšit povědomí o bohatství všech jazyků, kterými se v Evropě mluví a podpořit celoživotní jazykové vzdělávání.

I naše škola se zapojuje do těchto oslav a připravila program pro student.

Součástí celého programu je i soutěž o ceny, které se mohou zúčastnit všichni studenti gymnázia. Vyzkoušejte si šíři vašich vědomostí, nebo vaši schopnost vyhledávat informace.

 

Zde si je můžete stáhnout: Soutěžní otázky

Pravidla:       
  • Soutěž je určena všem studentům gymnázia      
  • Vaším úkolem je odpovědět na 15 otázek.      
  • Správné odpovědi budou zařazeny do slosování o ceny. Losování proběhne o velké přestávce v pátek 26.9.2008 v hale. (u  nástěnky se suplováním)      
  • Studentům prim – kvart je tolerována jedna chyba v odpovědích.       
  • Své odpovědi napište na papír, připojte jméno a třídu a vhoďte do krabice, která bude umístěna od pondělí 22.9.2008 v hale u nástěnky se suplováním.       
  • Uzávěrka soutěže je ve čtvrtek 25.9. ve 12:00 hod. 

    • 1.Bývalé britské kolonie a dominia se nadále sdružují v organizaci, jejíž formální hlavou je britská královna.      Uveďte anglický název tohoto společenství.  
    • 2. Na začátku 19.st  porazilo anglické válečné loďstvo v poslední velké námořní bitvě plachetnic spojenou  španělsko-francouzskou válečnou flotilu. V bitvě padl anglický admirál, který byl převezen do Anglie v sudu rumu a následně pochován jako národní hrdina v londýnské katedrále sv. Pavla.       Uveďte celé jméno slavného admirála, který vedl anglické loďstvo v této vítězné bitvě.   
    • 3. Jak se nazývá sukně, jež je tradiční součástí mužského národního kroje ve Skotsku?  
    • 4.V r. 1999 byl uveden ve Walesu do provozu supermoderní stadion pro 74.500 sedících diváků, na kterém se pořádají zápasy ve fotbalu i v rugby. Kromě sportovních utkání se na stadionu konají například i koncerty a automobilové a motocyklové závody.      Uveďte název stadionu a město, ve kterém se nachází.  
    • 5.V poslední době je možné i v našich obchodech zakoupit víno z Austrálie. Pěstuje se hlavně na jihovýchodu  v Novém Jižním Walesu.       Uveďte název nejznámější vinařské oblasti v Austrálii.  
    • 6.Jeden z nejslavnějších herců a filmových tvůrců němé éry, který se narodil v 1889 v Londýně, se po 2. světové válce usadil           ve Švýcarsku v malém městečku na břehu největšího alpského jezera. V prosinci  r. 1977 zde zemřel.      Uveďte jméno tohoto proslulého komika a město, kde je pochován.  
    • 7. Na hranicích Provensálských a Přímořských Alp v jižní Francii vytvořila stejnojmenná řeka ve vápencovém podloží     21 km dlouhý a až 700 mhluboký kaňon, který je považován za mladšího bratra amerického Grand Canyonu. Patří k nejhlubším kaňonům v Evropě.      Uveďte název tohoto kaňonu.   
    • 8.Jednou z fiktivních postav z komiksu Rychlé šípy Jaroslava Foglara byl vášnivý filatelista, který  se buď utrápil žalem nebo si sám vzal život poté, co omylem spálil obálku s velmi cennou známkou. Tato známka byla pojmenována podle ostrova v Indickém oceánu, na kterém byla v r. 1847 vydána.      Není jistě těžké určit název příslušné známky bod navíc získáte za celé jméno onoho fiktivního sběratele, (písničce „Kalamity Jane“ se o něm zmiňuje skupina Kabát)  
    • 9.Henri Charrier napsal román, který vychází ze skutečné události. Název románu je odvozen od přezdívky hlavního hrdiny, který byl odsouzen k pobytu v trestanecké kolonii  na Ďábelském ostrovu. Román byl i zfilmován – hl. hrdinu ztvárnil Steve McQueen.      Uveďte název románu a jméno francouzského zámořského území na blízké pevnině, ke kterému tento ostrov dnes patří. 
    • 10. Jistě jste všichni četli nebo viděli příběh mladého francouzského námořníka, který byl krátce před svatbou s dívkou Mercedes křivě obviněn a poté odsouzen na doživotí. Ze svého vězení po 20. letech uprchl a našel  poklad,        o kterém mu řekl jeho bývalý spoluvězeň abbé Faria. Poté se už coby velmi bohatý hrabě pomstil všem, kteří byli za jeho uvězněním.      Jak se jmenuje ostrov poblíž Marseille, na kterém byl tento hrdina románu uvězněn ? 
    • 11.V německy mluvící části Itálie se poblíž hranic se Švýcarskem nachází bývalý nejvyšší vrchol celého Rakousko-Uherska   (3.905 m.n.m.). Dnes je nejvyšším vrcholem italské provincie Alto Adige.      Uveďte název tohoto vrcholu. 
    • 12.Jeden z nejvýznamnějších šlechtických rodů ve střední Evropě vlastnil do poloviny     20. st. rozsáhlá panství na našem území, především na jižní Moravě. Velký palác měli také v Praze na Malostranském náměstí. Potomci tohoto rodu dodnes vládnou v jedné malé, ale ekonomicky velmi vyspělé evropské zemi.  Současným panovníkem v této vnitrozemské zemi je syn Františka Josefa II.      Uveďte, o kterou evropskou zemi se jedná a celé jméno tohoto panovníka. 
    • 13.Jako nejameričtější z německých měst bývá označováno město, jehož přezdívka je „Mainhattan“.       O které město se jedná ? 
    • 14. Ve středním Německu se nachází pohoří, které proslavil Wilhelm Hauff  svými pohádkami o svérázných strašidlech. Přestože toto pohoří proslavila hlavně filmová strašidla, turisté sem nejvíce jezdí navštívit renesanční vodní zámek Mespelbrunn poblíž dálnice A3.       Jak se nazývá toto pohoří, podle kterého byla pohádka nazvána ?   
    • 15. Blízko české hranice se nad řekou Elbe tyčí rozsáhlá pevnost, na jejímž místě byl nejprve ve 13. století vybudován hrad. Brzy poté, co byl od konce 16. st. přebudováván na pevnost, stal se obávaným vězením.       V obou světových válkách ve 20. stol. zde byl zřízen tábor pro válečné zajatce. Velká pevnostní stavba je cca 550 m dlouhá a až 350m široká. Celková rozloha činí 9,5 ha. Hlavní vchod do pevnosti je přístupný přes tři, do skály vylámané tunely a několik mostů. Délka hradeb činí přes 2 200 m Uveďte název této pevnosti.