5. Mezinárodní konference eTwinningu v Praze

Ve dnech 13.2. – 15.2. 2009 se stala Praha místem, které přivítalo více než 300 učitelů ze třiceti evropských zemí. Konference nesla název Kreativita a eTwinning a konala se v hotelu Clarion ve Vysočanech.

Během tohoto víkendu se učitelé , členové Národních podpůrných středisek / NSS / a hosté seznámili s úspěchy projektů jednotlivých škol, vyslechli si celou řadu zajímavých projevů a měli možnost zúčastnit se také pracovních setkání, která jim přinesla nové poznatky.

Konferenci zahájila Anne Gilleran z /CSS / a slovenský eurokomisař Ján Figel,zodpovědný za vzdělání, který zdůraznil význam celoživotního vzdělání, do něhož byl mezinárodní program eTwinning zařazen. Zdravici též přednesl ministr školství, mládeže a tělovýchovy Ondřej Liška, který si ve svém nabitém programu udělal na evropské učitele čas.

Veliký ohlas měla přednáška Dr. Edwarda de Bono, který je jednou z vedoucích evropských osobností na poli tvořivého myšlení a propagátorem přímé výuky myšlení jako dovednosti. / www.edwarddebono.com .

Mezinárodní soutěž o nejlepší projekty obeslalo 55O škol z mnoha zemí. Z těchto postoupilo dvacet projektů do užšího výběru a z nich bylo vybráno deset finalistů v pěti kategoriích. Z každé kategorie byl vybrán jeden projekt, jehož tvůrci, partnerské školy, pojedou v dubnu do Řecka na mezinárodní tábor.

Česká republika byla velice úspěšná. Do závěrečného hodnocení se dostaly čtyři školy. Dvě z nich vyhrály ve svých kategoriích a pojedou do Soluně. Jsou to ZŠ Kopřivnice a Gymnázium Lovosice s francouzských projektem. Jednou z úspěšných škol bylo též Gymnázium Česká Lípa, které zůstalo těsně za vítěznou bránou.

Program eTwinning je určen všem školám od mateřských po střední a vysoké školy. Více na www.etwinning.cz   nebo na www.etwinning.net . Pokud budou mít učitelé zájem, je možné uspořádat na Gymnáziu Česká Lípa další školení eTwinningu po dohodě s ambasádorkou, Mgr. Naděždou Kadlecovou, která na této škole vyučuje. / kontakt/  kadlecova.nadezda@gym-cl.cz .

V současné době běží na gymnáziu tři projekty s Irském, Polskem a Rumunskem a připravuje se otevření projektu s francouzskou školou. I do budoucna budou moci žáci českolipského gymnázia pracovat v mezinárodních jazykových projektech.

praha_004.jpgpraha_009.jpgpraha_029.jpg