Literární beseda s Arnoštem Lustigem

V pondělí 16. března měli studenti tří tříd maturitního ročníku mimořádnou příležitost – vyučující českého jazyka a literatury Mgr. Rozsypalová pro ně zajistila návštěvu pana Arnošta Lustiga, který patří mezi nejvýznamnější současné české prozaiky.

Pan Lustig je proslulý především svými díly s tematikou holocaustu. Sám totiž prošel Terezínem a peklem Osvětimi a Buchenwaldu, část své rodiny v průběhu války ztratil. Přesto – jak jsme na besedě mohli vidět a slyšet – je to veselý člověk. Ve svých dvaaosmdesáti letech má navíc neuvěřitelnou energii a životní optimismus. Studentům vyprávěl o vztahu mezi životem a literaturou, také o pěti hlavních tématech a prostředcích výstavby textu (vzpomínáte si na ně, maturanti?), o svém oblíbeném Aristotelovi… Na závěr hodinového povídání zbyl bohužel čas jen na několik dotazů a krátký kvíz o tři knihy z nakladatelství Mladá fronta, jež v současné době vydává Lustigovo dílo.

Ovšem fotografie z besedy dokumentují, že bylo čemu naslouchat a že si studenti i učitelé setkání s touto nevšední osobností, nositelem řady literárních ocenění a autorem navrženým též na Nobelovu cenu, užili a stane se pro ně zajímavým zážitkem. 

lustig_029.jpglustig_034.jpglustig_038.jpg