Beseda o Evropských vzdělávacích programech

V úterý dne 7.4. 2009 proběhla na naší škole beseda na téma Evropské vzdělávací programy. Zúčastnili se jí studenti 2.A a sexty A. Dozvěděli jsme se spoustu užitečných věcí o našich možnostech, ať už na střední nebo na vysoké škole.

Nejdříve se všeobecně mluvilo o Evropském programu celoživotního vzdělávání / life long learning programme/, do kterého spadají i programy COMENIUS a ERASMUS.

Comenius je program, který je určen pro mateřské, základní a střední školy. Cílem tohoto programu je snaha pomoci k lepšímu poznání jazyků, lidí a života v jiných zemích. Studenti mají možnost odjet na určitou dobu do jedné z členských zemí EU a zde studovat. Po jejich návratu zpět do své „mateřské“ země jim bude studium uznáno. Výhodou tohoto programu je, že získáte určitý obnos peněz, pokud splňujete některé podmínky. / otevřenost, flexibilita, komunikativnost/ Této nabídky můžete využít i vy. Pro bližší informace se podívejte na stránky www.naep.cz

Erasmus je vzdělávací  program určený pro vysokoškolské instituce. Využít ho mohou převážně studenti a pedagogové vysokých škol. Funguje na téměř stejném programu jako Comenuis.

Shodou okolností přednášející lektorka, která přijela z Bruselu, byla paní Kateřina Bavorová, která je bývalou žákyní a také bývalou učitelkou našeho gymnázia.

Paní Bavorová nám mimo jiné vyprávěla i o své cestě do hlavního města Evropské Unie, o své profesní dráze a zkušenostech se zahraničním pobytem.

Dozvěděli jsme se spoustu zajímavých a důležitých  věcí, která mohou některým z nás ulehčit cestu životem. Doufejme, že někdo využije lákavé nabídky z Evropské Unie a pozná i život za hranicemi.

Naše škola se zúčastnila v minulosti programu Comenius a v současné době probíhají v některých třídách projekty eTwinningu, který též spadá do programu celoživotního vzdělávání.

Tato beseda proběhla v rámci aktivit Jara Evropy, jež každoročně patří mezi celoškolní projekty. Více o tomto programu na www.springday2009.net .

Napsaly studentky 2.A B. Ptáčková a K. Musilová

beseda.jpgbeseda_2.jpg