Českolipské školy bodovaly v soutěži Evropa v srdci Evropy

Ve středu 12. 1. vyvrcholila v Liberci soutěž Evropa v srdci Evropy svou závěrečnou částí a slavnostním vyhlášením výsledků. Polovina ocenění mířila do České Lípy, z toho dvě přímo na naši školu.

Vědomostně-tvůrčí soutěž Evropa v srdci Evropy byla určená středním školám v Libereckém kraji. Vyhlásil ji organizační výbor 10. Zimního evropského olympijského festivalu mládeže (EYOWF) částečně na podporu této konkrétní akce, částečně na podporu evropanství a celkového propojení evropské mládeže.

Školám byl po přihlášení do soutěže přidělen některý (popř. některé) ze států, který se EYOWF účastní, a podle motta "Poznej země, které budeme hostit" ho měly několika pracemi charakterizovat. Tyto práce  byly podle částí soutěže celkem čtyři. Studenti zpracovávali vědomostní projekty, ve kterých dotištěné  podoby  shromažďovali a prezentovali fakta o „svém" státu, vytvářeli jeho obrázkové mapy, kdy  obrys museli libovolnou formou vyplnit tak, aby z něj tato země "dýchala", a připravovali maximálně čtyřminutové vystoupení (pódiovou prezentaci) charakterizující „jejich" stát. Čtvrtou částí bylo, již bez nutnosti vazby na přidělený stát, ztvárnění motivu srdce.

Od konce září do poloviny prosince měli studenti čas na tvorbu a přípravu vystoupení, ve středu pak probíhala živá vystoupení před porotou a diváky v Domě kultury v Liberci. Celkových 49 států představovalo 21 škol.

Vystoupení kromě jiného ukázala bohatost fantazie a vynalézavost studentů. Mezi pódiovými prezentacemi se objevovaly např. živé obrazy z historie, komické scénky, informační počítačové prezentace či živá hudební vystoupení.

Po představení všech států byly vyhlášeny nejlepší příspěvky, a to jak v každé kategorii zvlášť, tak celkově za všechny části. Porota vybrala čtyři srdce (za každý stát se jich posílalo deset), čtyři tištěné práce (za každý stát se posílala jedna), tři mapy (za každý stát se posílaly dvě) a dvě pódiové prezentace. V celkovém pořadí se vyhlašovala první tři místa.

Českou Lípu reprezentovaly tři školy. Gymnázium, obchodní akademie a soukromá podnikatelská střední škola. Z celkového počtu 16 ocenění jich do České Lípy putovala rovná polovina.

Gymnázium si přivezlo ocenění za ztvárněné srdce a za zpracování mapy Monaka.

Obchodní akademie si porotu získala ztvárněním srdce, pódiovou prezentací České republiky a vědomostní prací o Francii. Dílčí části projektu o Francii navíc stačily na krásné třetí místo v celkovém pořadí.

Soukromá podnikatelská střední škola bodovala s pódiovou prezentací Rakouska a vědomostní prací o Lotyšsku.

Všem studentům, kteří se podíleli na přípravě a reprezentaci, děkujeme a gratulujeme všem, jejichž díla byla oceněna.

Napsala Karolína Burešová, studentka oktávy B

pict0827.jpgpict0837.jpgpict0846.jpgpict0857.jpg