Studentské odpoledne na Gymnáziu Česká Lípa – oslava 17. Listopadu

Letošní Studentské odpoledne, v pořadí již čtrnácté, bylo plné příjemných překvapeních a neslo se ve znamení 10. výročí sponzorování naší indické dívky Mary Prathibhy.

Úvod proběhll jako vždy v tělocvičně školy, kde mohli účastníci zhlédnout taneční skupinu, sólové taneční číslo, mažoretky, skupinu judistek a velký gymnastický cirkus pod vedením kouzelníka (vedoucího kroužku gymnastiky pana Landy).

A pak už program pokračoval po celé škole. A bylo skutečně z čeho vybírat. Primáni připravili fyzikální pokusy, na několika místech bylo možné hrát magic karty, poker, v učebně počítačů hry Counter Strike a Track Mania, výtvarně nadaní jedinci malovali motýly všeho druhu na obří plátna, ti, co milují něco neobvyklého, vyráběli africké slumové míče. Proběhl i turnaj v piškvorkách – tentokrát ve 3D. Pan Kosina rozdělával před školou oheň pomocí křesadla, tělocvična vřela sportovními utkáními v badmintonu a futsale. Na umělé horolezecké stěně se houpali stateční odvážlivci.

Milovníci komornějšího zaměření se usadili v hudebně, kde probíhal literárně hudební program, který zahájila skupina studentů ze  sexty A – Homokids. Mnozí očekávali moderní hudbu, ale určitě nebyli zaskočeni klasikou, v jejímž úvodu zaznělo Dvořákovo Largo. Všechny čtyři skladby, a zvláště  ta poslední ve stylu reggae zpestřená navíc žonglováním Ondry Schmida, měly obrovský úspěch. Nadané hudebníky vystřídali ti nejmladší z  primy A a B, a později i z tercie B, kteří zazpívali anglické písničky. Již tradičně pomyslnou třešničku na literárním dortu přichystal herecký a recitační kroužek školy, který předvedl dialog z Gogolovy Ženitby a literární pásmo  z poezie Jiřího Dědečka s názvem Klejme píseň  dokola. Velikým překvapením bylo vystoupení děvčat ze sekundy B, která představila vlastní dramatickou parodii nazvanou Dějiny podle teenagerů.

Novinkou letošního programu byla speciální dražba, jejíž výtěžek poputuje do Indie na studium naší adoptivní dívenky Mary. A co se dražilo? Pedagogové nabídli neobvyklé služby všeho druhu, jednu kurióznější než druhou, které si studenti s velikým elánem mohli v dražbě zakoupit.

Ale to nebylo jedné místo, kde se vybíralo na malou Indku. Paní učitelka Vosálová měla vynikající nápad. Studentky, ať už samy, nebo s rodiči, napekly plnou třídu sladkých dobrot, které si ostatní mohli během odpoledne za malý obnos zakoupit a tím také přispět na školné. Sladkosti byly doprovázeny již tradiční a oblíbenou pěveckou činností karaoke.

Třetí aktivitou, kde se studentky soustředily na charitu, byl prodej vlastnoručně vyrobených náušnic. Mnohé z nich budou pod vánočními stromky jako dárek pro blízké.

Vybralo se dost na to, aby naše Mary mohla pokračovat  ve studiu a splnit si svůj sen, totiž stát se lékařkou. Tuto dívku podporujeme již od její první třídy a každoročně jsme seznamování s jejím životem a školními výsledky.

Ve chvíli, kdy ti mladší opouštěli školu, se starší studenti chystali na filmovou noc Cesta kolem světa, během které je čeká zhlédnutí pěti zajímavých filmů.

Letošní studentské odpoledne se skutečně vydařilo a podle mnohých patřilo k jednomu z nejlepších. Studenti ukázali své talenty, schopnost bavit jeden druhého a přitom nezapomenout na to, že na druhém konci světa ne každý má možnost studovat. Naše indická dívenka pokračovat bude. Děkujeme všem, kteří přispěli na její vzdělání.

{youtube}Z4FnR2AEaLw{/youtube}

 

… a video od p. Bárty

{youtube}2sjhGABE3ec{/youtube}