Euroweek 2013 – Palermo, Sicílie

Jedenáctičlenná delegace studentů  Gymnázia v České Lípě reprezentovala  2.-9.března 2013 svou školu na mezinárodní studentské konferenci  Euroweek 2013 v Palermu na Sicílii. 

Studentské konference se zúčastnily delegace 10-15 studentů ve věku 15-18 let ze škol z Německa, Švýcarska, České republiky, Dánska, Nizozemí, Francie a Itálie a jejím tématem byla „Music“ (Hudba).

 Naši studenti byli rozděleni do skupin studentů z ostatních zemí a společně pracovali na úkolech, které souvisely s tématem konference. Veškeré práce, diskuze a prezentace probíhaly v angličtině. Studenti se zúčastnili i přednášek odborníků, s jejichž výstupy ve skupinách dále pracovali. Součástí programu konference byla i hudební soutěž, ve které jednotlivé národy soutěžily se třemi písněmi, které si ve své domovské škole a zejména ve svém volném čase nacvičili. Podstatným úkolem, který musela splnit každá delegace ještě před svým odletem na konferenci, bylo vytvoření prezentace k tématu Music, kterou v Palermu zástupci jednotlivých zemí předvedli před všemi účastníky. Celá naše účast tedy obnášela zejména schopnost týmové práce, sdílení úkolů, a to celé v angličtině. Studenti naší školy vynikali nejen svými jazykovými dovednostmi, schopností volně a plynule komunikovat, což vyústilo v jejich zvolení zástupci jednotlivých skupin do rolí mluvčích, kteří před všemi účastníky prezentovali výsledky práce celých skupin, ale i svým smyslem pro týmovou hru, vzájemnou podporu a zejména skvělým hudebním výkonem, který v hudební soutěži podali. Z několikaleté zkušenosti s projekty tohoto typu můžeme říci, že tyto akce jsou pro studenty velmi přínosnými, bezesporu z hlediska jazykového, ale také z hlediska samostatnosti, schopnosti spolupráce a poznání všedního života v jiné zemi.

Studenty na letošní konferenci doprovodily Mgr. Petra Švajdová a Mgr. Dagmar Gebauerová, které své italské kolegy a kolegyně obdarovaly  upomínkovými předměty věnovanými městem Česká Lípa.

Vedle pracovní části konference připravili italští pořadatelé i několik výletů do okolí Palerma, studenti se svými učiteli navštívili například chrám a amfiteátr v Segestě, katedrálu v Monreale, soliště v Nubii nebo kamenné město Erice.

Skupina patnácti italských studentů  navštíví Gymnázium v České Lípě v termínu 7.- 14. dubna 2013. Pro italské studenty připravíme program složený z práce ve škole a výletů, kterých se zúčastní i naši studenti.

Mgr. Petra Švajdová a Mgr. Dagmar Gebauerová

{gallery}euroweek2013:::0:0{/gallery}