Adaptační kurz 2013

Hned první školní den, tedy v pondělí 2. září, byl zahájen tradiční třídenní adaptační kurz nově přijatých žáků 1. ročníku osmiletého a čtyřletého studia. Do rekreačního střediska Aero v Holanech začali rodiče přivážet své děti od 17 hodin a po večeři v 19 hodin již odstartoval první seznamovací večer. Zatímco „malí“ primáni zahájili skupinovou hrou, při níž o sobě zjišťovali základní informace, prváci měli na programu hry na jména či bingo.

Úterní deštivé ráno nás sice nepotěšilo, nicméně nezabránilo těm starším, aby se v rámci seznamování s okolím vydali na cestu na zříceninu tvrze Jiljov a hlavně do obory Vřísek, kam se běžný návštěvník tohoto kraje nedostane. Déšť se naštěstí postupně měnil v mžení a ještě před polednem ustal docela. Primáni strávili úterní dopoledne pro jistotu v budově, kde absolvovali blok kohezních her s metodikem prevence Mgr. Bártou a bavili se při nich náramně. Týž program čekal odpoledne – samozřejmě v modifikované podobě – také na prváky. A protože počasí se přece jen umoudřilo, odpoledne vyrazili do terénu pro změnu ti malí. Vydali se opačným směrem (tedy ke Stvolínkám), cestu prokládali hrami, ale hlavně se tak trochu seznámili s trasou závodu, který na ně čekal ve středu. Úterní večer pak strávili vytvářením pravidel své nové třídy. Prváci buď sportovali, nebo (ti umělečtěji založení) malovali velkorozměrný třídní obraz na téma moře.

 

Poslední den adaptačního kurzu pak byl ve znamení aktivity společné pro všechny – mapového orientačního závodu s devíti kontrolními stanovišti. Bonusem na konci byla lanová dráha  a slack line. Dvě hodiny na trase zvládli malí i velcí s přehledem a před obědem tak mohly být vyhlášeny výsledky a těm nejlepším předány sladké odměny.

Závěrečným bodem programu kurzu pak bylo jeho hodnocení samotnými žáky. Mladší známkovali jednotlivé aktivity, jídlo, ubytování i učitele jako ve škole a bylo z toho vyznamenání, přičemž nejvíce podtržených jedniček získalo pohybové pexeso. Starší žáci hodnotili formou žebříčku TOP TEN a nejvyšší příčky obsadily hry s panem Bártou, dále učitelé (to jsme rádi) a jako třetí se umístil závod.

Po obědě pak už nastalo zabalení věcí a postupný odjezd účastníků kurzu – na některé tedy rodiče museli i čekat, protože se jim domů jaksi nechtělo :o).

Letošní adaptační kurz se skutečně vydařil na výbornou, po celou dobu zde vládla vstřícná a pohodová atmosféra, a my proto věříme, že splnil svůj účel a dobře nastartoval  naše nové žáky pro jejich gymnaziální studium. Děkujeme všem zúčastněným za příjemně strávené společné dny!!!