Světové šachy v Jihoafrické republice

Ve druhé polovině září proběhlo v jihoafrickém Durbanu Mistrovství světa mládeže v šachu, kterého se zúčastnilo 959 hráčů z 87 států světa, kteří hráli ve dvanácti věkových kategoriích. Na mistrovství světa se probojoval i Jiří Liška, student tercie A českolipského gymnázia, hráč šachového klubu 1. Novoborský ŠK, soutěžící v kategorii do 14 let.

V této kategorii bojovalo 101 hráčů, kteří se utkali v turnaji na 11 kol. Jirka hrál v turnaji proti soupeřům z těchto států (většinou mistry svých zemí): Keňa, Francie, Írán, Austrálie, Anglie, Malajsie, Rakousko, Jihoafrická republika, Spojené arabské emiráty. Turnaj byl psychicky i fyzicky velmi náročný, neboť v jeho průběhu byla zařazena dvě dvojkola a jen jeden volný den. Dvojkolo představovalo v Jirkově případě více než 11 hodin těžkých bojů na šachovnici v jednom dni. Po slibném začátku turnaje Jirka ve střední části dvakrát nešťastně prohrál a ani vydařený závěr tří vítězství v řadě mu nestačil na lepší než konečné 40. místo. Celkově šampionát ovládly šachové federace z Indie, Ruska, Kazachtánu a Číny, z Evropy se moc hráčů na předních místech neumístilo.

Pořádající město Durban se zhostilo své úlohy dobře, ubytování i hrací prostory v International Convention Centre Durban byly na velmi dobré úrovni. Durban je největším africkým přístavem a jeho pláže s hotelovými komplexy jsou světově proslulé. Jihoafrická republika je plná protikladů stejně jako černobílá políčka na šachovnici.

Jirka se mistrovství světa zúčastnil za finanční podpory Města Česká Lípa a  poděkování za podporu patří i ředitelce gymnázia Mgr. Paszekové a třídní profesorce Mgr. Pazourkové.

Jiří Liška, otec Jirky

{gallery}mssachy2014:::0:0{/gallery}