Studentský den na počest 17. listopadu

Již od roku 1995 si učitelé a žáci českolipského gymnázia připomínají 17. listopad – Den boje za svobodu a demokracii, a to formou odpovídající studentskému životu –  totiž pomocí dobrovolných aktivit nazývaných příznačně Studentské odpoledne.

A protože v letošním roce se jedná o 25. výročí Listopadu 1989 a zároveň 20. ročník našich akcí k této příležitosti, rozhodli jsme se uspořádat celý Studentský den. V dopoledních hodinách byly pro žáky na jednu vyučovací hodinu připraveny jednak zajímavé programy zvenčí  – Úžasné divadlo fyziky a pořad Irská mozaika. ÚDiF připravilo pro mladší žáky pořad „Příběh žárovky“. Studenti se dozvěděli, na jakých principech žárovka funguje, prošli historií tohoto vynálezu, viděli mnoho zajímavých a efektních pokusů. Na starší čekal pořad  „Vidět zvuk, slyšet světlo“.  Studenti byli seznámeni s rozmanitými fyzikálními jevy z oblasti zvuku a světla, viděli a slyšeli neobvyklé hudební nástroje, zkoumali vznik zvuku a tónů pomocí optické závory. ÚDiF je skupina lidí, která se rozhodla bavit lidi fyzikou. A to se jim u nás podařilo.

Další tři hodiny si pak žáci mohli vybírat netradičně pojaté hodiny organizované samotnými učiteli. Mezi ně patřily například zeměpisné kvízy se zaměřením na sport či kulturu, IQ testy, scénické čtení úryvků ze Saturnina či tzv. literární selfie (četba a interpretace), chemické mikroskopování, zajímavá témata spojená s cizími jazyky, matematické či historické hádanky, hlavolamy, fyzikální pokusy apod. Nechyběly ani sportovně zaměřené hodiny, z nichž nejzajímavější bylo zřejmě seznámení a hra s KIN BALLEM.

Přesně v poledne pak byl v tělocvičně školy zahájeno odpoledne naplněné tradičně dobrovolnými aktivitami. Nabízíme přehled nejatraktivnějších z nich:

·         Futsal cup G CL – turnaj

·         3D piškvorky – turnaj

·         Vystoupení hudební skupiny LKP + rap Honzy Drastíka

·         Grandmother aneb Babička – scénky v podání terciánů

·         Josef Fousek – pravdy kousek – herecký a recitační kroužek

·         Klavírní vystoupení Davida Tichého

·         Trhni si – aneb zábava ve fyzice

·         Zpráva na dlani – co mám rád (výtvarná aktivita)

·         Anglická knihovna – čteme v angličtině

·         Hlavolamy

·         Mistrovství školy ve stisku rukou

·         Cukrárna U Mary

·         Obchůdky se šperky a jinými dárkovými předměty (vyrobenými studentkami školy)

·         Dražba pro Mary +  pro seniory

 

Zejména poslední tři uvedené aktivity složí též charitativním účelům – dlouhodobě totiž sponzorujeme holčičku z Indie, která se jmenuje Pratibha Mary. Náš každoroční příspěvek 4 500 Kč jí pomáhá ve studiu. A protože výtěžek zmíněných akcí bývá vyšší, každý rok přispíváme ještě na nějakou další charitu – takto jsme se stali například Dobrým andělem, pomohli Fondu Sidus pro těžce nemocné děti atd. Letos jsme se rozhodli podpořit seniory v českolipské nemocnici. Všechny předměty či služby do aukce (např. týden svačin) věnovali naši učitelé.

Příjemnou atmosféru letošního Studentského dne dokládá i následující video: