Matematický Náboj Junior na GČL

V pátek 20. listopadu byla naše škola jedním ze 13 míst v ČR, kde se konal další ročník mezinárodní matematické soutěže Náboj Junior, která je určena pro čtyřčlenná družstva 2. stupně ZŠ a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií. Ve stejné době soutěž probíhala také v 16 místech na Slovensku. Celkem se tak soutěže zúčastnilo 438 týmů, z toho 230 v ČR. Soutěžící řešili nejen matematické, ale i fyzikální úlohy. Body za úspěšné řešení jsou zadávány online, takže je hned vidět i aktuální pořadí, což dodává soutěži na napětí.

V naší škole se soutěže zúčastnilo celkem 18 týmů ze čtyř okresů – kromě zástupců z Českolipska přijeli i soutěžící z Ústí n. L., Děčína, Benešova n. Pl., Litoměřic, Rumburku a Varnsdorfu.

Naši školu zastupovaly 2 týmy – chlapci z tercie a kvarty (Dominik Nováček, Josef Zátka, Jan Rychtera a Libor Šabaka) a slečny ze sekundy (Anna Salavcová, Hana Salavcová, Jana Bartáková a Jana Simulíková), které patřily mezi tři nejmladší týmy z celé soutěže. Při rovnosti bodů rozhoduje čas, ve kterém družstvo získalo bod za poslední úspěšně vyřešený příklad. Na to trochu doplatilo chlapecké družstvo, protože před nimi je v celkovém pořadí 21 týmů se stejným počtem 25 bodů. Jeden bod navíc by totiž znamenal posun minimálně na 35. místo v mezinárodním pořadí! I tak je konečné 57. místo (ze 438) v mezinárodním a 38. v ČR úspěchem.

S velkým hendikepem vstupovalo do soutěže naše mladší družstvo – většina soutěžících byla o dva ročníky starší. Děvčata brala svoji účast velmi vážně a poctivě se připravovala, což se nakonec projevilo i v konečném výsledku, kdy skončila v první polovině celkového pořadí a 7. mezi účastníky na naší škole.

Nejúspěšnějším týmem v České Lípě bylo Gymnázium a SOŠ dr. V. Šmejkala, které obsadilo 17. místo v mezinárodním a 11. místo v českém pořadí.

Velké poděkování si zaslouží celý pořadatelský tým – průběh soutěže zajišťoval náš bývalý úspěšný student Mirek Hanzelka z pořádající MFF UK, organizační tým tvořili studenti z 3.A a VII.A, kteří mají bohaté zkušenosti z této soutěže v kategorii SŠ. Poděkování také patří firmě Jizerské pekárny, díky které získali všichni soutěžící na naší škole jako překvapení i malou svačinu.

Mgr. Radomír Tulka