Adventní výlet do Drážďan

Koncem kalendářního roku přichází kromě mnoho testů a zkoušení i daleko příjemnější období, období adventu. Každý rok začátkem měsíce prosince jezdí naše škola na jednodenní zájezd do Drážďan. V tomto roce tomu nebylo jinak. Samotnému výletu předchází vždy diskuze o tom, jakým dopravním postředkem se pojede. Letošní  spojení více tříd poskytlo možnost pronajmout si autobus a cestovat bez zdlouhavého přestupování v Děčíně a Bad Schandau. Cílem naší cesty bylo navštívit  tradiční  vánoční trhy, v samotných Drážďanech se jich nabízí ihned osm. K návštěvě jsme vybrali dva z nich:  tradiční „Striezelmarkt“, který slaví již svých úctyhodných 581 let,  a to z něj činí jeden z  nejstarších vánočních trhů v Německu.

Jen pro zajímavost, jméno trhu se v pozdním středověku odvodilo od vánočního pečiva zvaného štrýcl resp. »Striezel«, jehož následníkem je dnes drážďanská vánoční štola. Během slavnosti »Stollenfest«, jenž se letos konal 6. prosince, je od zámku kolem Zwingeru a Semperovy opery, kostelů Hofkirche a Frauenkirche až na tržiště Štrýclmarkt vezena přibližně čtyřtunová vánoční štola.

Druhá návštěva patřila středověkému vánočnímu trhu „Stallhöfischer Markt“,kde ve více než  čtyřiceti středověkých stáncích jsou k dostání kromě řemeslnických výrobků voňavé dobové dobroty a nápoje. Ohřát jsme se mohli u kováře, ale také u tepla pekařovy pece na dřevěné uhlí nebo u grilovaných specialit, ochutnat horkou medovinu a ovocné lektvary.Mohli jsme vidět při práci starodávné řezbáře, soustružníky, hrnčíře, neckáře, provazníky, kožešníky a řemenáře, kabátníky, truhláře, kováře a lžičkáře. Celkovou atmosféru doplňovala středověká hudba, muzikanti hrající na nejzvláštnější hudební nástroje, které jste možná ještě nikdy neviděli a ani netušíte, že existují nebo jak se nazývají.

Drážďany nabízejí nádhernou přehlídku barokní architektury. To jsme si nemohli nechat ujít a vydali se na krátkou prohlídku. Všechna hlavní turisticky exponovaná místa se nacházejí v okruhu několika minut pěší chůze.  Tomu, kdo nezná pohnutou minulost města, by lehko ušlo, že všechny známé stavby drážďanského centra byly v nedávné minulosti buďto částečně nebo zcela zrekonstruovány podle původních plánů. Takovým příkladem je protestantský kostel Panny Marie, Frauenkirche, který jsme společně navštívili. Dostali jsme se i do útrob kostela. Některé budovy na svou reinkarnaci teprve čekají zakryté reklamními plochami a plakáty jejich budoucího vzezření.

Prohlídku jsme si zpříjemnili ochutnávkou různých vánočních lahůdek.  Počasí nám přálo, zájezd byl vydařený. Celkový dojem nám nezkazil ani nefunkční mikrofon v autobuse, který se řidiči bohužel nezdařilo opravit, ani zaplněné komunikace při výjezdu z Drážďan.  

Mgr. Daniela Hronzová