Juniorský maraton 2016

V úterý 26. dubna odjela skupina našich studentů do Liberce, aby se zúčastnila juniorského maratonu. Závod se běžel v centru města a těšil se velké pozornosti. Bohužel mu nepřálo počasí. Během závodu stihl padat sníh, pršelo, foukal vítr a chvíli, bohužel jen malou, svítilo sluníčko.

To však neodradilo 14 týmů z Libereckého kraje, aby se postavily na start závodu. Závod odstartoval hejtman libereckého kraje Martin Půta a běžci se pustili do prvního kilometru tratě, která měřila 42 kilometrů a 195 metrů. Naši školu reprezentovalo družstvo ve složení Vít Mareš, Pavel Šorf, Pavel Marek, Vojtěch Žák, Matouš Kosina, Jaroslav Švec, Jana Václavíková, Štěpánka Bisová, Adéla Veselá, Lucie Janoušková a Lucie Nováková. Výbornou výkonnost prokázala především děvčata, ale s maximálním úsilím bojovalo celé družstvo. Ještě na sedmém úseku bylo naše družstvo na druhém místě za A družstvem sportovního gymnázia Jilemnice. V závěru jsme ve vyrovnané a kvalitní konkurenci klesli na 5 místo, těsně za sportovní gymnázium Dr. Randy z Jablonce nad Nisou. 

K postupu do pražského finále chyběla trocha štěstí. Kdyby v krajském kole nastoupil ještě jeden tým, postupovaly by dva týmy z kraje. Vzhledem k tomu, že sportovní gymnázia postupovala na tzv. zelenou kartu díky umístění z minulého roku, tak tím druhým týmem by bylo právě naše gymnázium. Ale na „kdyby“ se nehraje. I tak se jednalo o úspěšné vystoupení a všichni zúčastnění zaslouží pochvalu za bojovnost a odpovědný přístup.