Přivezli jsme Ag a Cu+Sn z letošního ChemQuestu

Do celostátního finále letošního 4. ročníku chemické soutěže ChemQuest byly vybrány tři  z našich pěti týmů. Dva v kategorii SŠ s tématem Chemie a Elektřina a jeden v kategorii ZŠ s tématem Chemie v supermarketu. Díky tomu jsme měli možnost strávit dva dny v prostorách VŠCHT Praha a noc na Kolejích Jižní Město.

Ve čtvrtek 28. dubna 2016 předvedl své chemické vystoupení s názvem „Jak prosté, milý Watsone!“ tým ve složení Hai Yen Daoová, Adéla Smrčková, Mikoláš Macháček. Demonstrovali výrobu elektrické energie pomocí citronu, zapalování železa elektrickým proudem a na vahách pak zákon zachování hmotnosti. Za svůj výkon byli odměněni 2. místem. Vystoupením „Ježíš a jeho elektrizující příběh“ hned vzápětí  Lukáš Janeček, Kamil Severa a Vlasta Bartoníčková všem přítomným vysvětlili , jak funguje elektrolýza a galvanické pokovování. Jejich chemické divadlo jim přineslo 4. místo.

Letos poprvé jsme do Prahy poslali i tým mladších studentů ve složení: Radim Fojtů, Jan Horský a Josef Zátka. Ti se v pátek 29. dubna 2016 utkali s ostatními týmy ze ZŠ. Ve své televizní stanici  „SOOC TV“ předvedli devět experimentů s jedinou chemickou reakcí octa a jedlé sody a vybojovali 3. místo.

Kromě diplomů, trofeje a dalších cen jsme domů dovezli i finanční odměnu, za kterou pořídíme nové pomůcky do naší školní laboratoře.

Děkuji všem 15 studentům, kteří se letošního ročníku zúčastnili, obětovali svůj volný čas a vložili svou energii do práce v laboratoři. Vy ostatní se k nám můžete příští rok v lednu přidat.

Mgr. Pavla Machová