Skotsko 2016

Psal se den 6. června 2016, jedenáctá hodina večerní, když se skupina natěšených žáků Gymnázia Česká Lípa sešla u budovy školy a vyrazila vstříc dobrodružství do dalekého Skotska. V čele naší výpravy stáli naši milí angličtináři Jana Triguinho, Petra Švajdová a Tomáš Hoskovec. Velký dík také patří ochotným řidičů Honzovi a Honzovi a průvodkyni Mirce Malinové, kteří nás celých devět dní doprovázeli, a bez kterých bychom se nedostali ani přes hranice Čech.

Cestou jsme udělali několik zastávek, a to nejen na občerstvení, ale i na prohlídku muzea voskových figurín Madame Tussaud v Amsterdamu, sochy Angel of the North, sídla Abbotsford House nebo Rosslynské kaple, známé z knihy Dana Browna. Po příjezdu do Edinburghu jsme se ubytovali u našich hostitelských rodin. Během čtyř dní, které jsme v Edinburghu strávili, jsme podnikli mnoho výletů, exkurzí a prohlídek. Navštívili jsme například královskou jachtu Britannia, Edinburgh Castle, jezero Loch Ness, Stirling Castle, Museum of Transport a tak dále. Na své si přišli v největším skotském městě Glasgow či v centru Edinburghu nejen obdivovatelé památek, ale i vášniví shopaholici.

Po škole se nám nestýskalo (Tedy, nemohu mluvit za všechny, ale předpokládám tak.), jelikož jsme podstoupili dvoudenní výuku s rodilými mluvčími. A počítáním cen suvenýrů a jídla jsme si i tu matematiku procvičili… Osmý den jsme se, někteří se smutkem, jiní s radostí, rozloučili se svými hostitelskými rodinami a opustili Edinburgh. Stihli jsme ještě navštívit Alnwick Castle, hrad na severu Anglie spjatý s natáčením Harryho Pottera a s nádhernými zahradami. A pak už „hurá“ domů.

Teď už nám zbývá jen dohnat známky, dožít se prázdnin a čekat dva roky na další skvěle užitou akci. Skotsku zdar!

Lucie Stratilová, 1.A