Hi there, how are you, how are you doing…

   …a tak bych mohl pokračovat i dále. Natolik byl pro mě jazykový výjezd do Anglie inspirativní a nabíjející, že se mi na jazyk dere jako první angličtina a mluvit česky mi připadá trochu divné. Vím, že to velmi rychle přejde a je mi to trochu líto, ale zůstane mi alespoň ten pocit angličtiny „na patře“ a já jen doufám, že co nejdéle.

Moje cesta za jazykovým vzděláním mířila do anglického Brightonu a jakožto jazyková příprava předcházel (kromě té školní jednou týdně) mému plánovanému letnímu výjezdu do Dublinu, kde budu diskutovat na setkání učitelů tělesné výchovy o problémech spojených s naším povoláním.

Jazyková škola EC Brighton mě překvapila tím, jak příjemné celé studium bylo. Vedle klasických lekcí ve třídách zde byly i hodiny konverzace při kávě či čaji v některé z mnoha místních kaváren či posezení s ostatními studenty a učiteli při „pub night“, bowlingu nebo třeba fotbálku na pláži. Prostě vedle klasické výuky byl velký důraz kladen na konverzaci v neformálním prostředí.

Také město samotné pro mě bylo milým překvapením. Brighton je opravdu příjemným přímořským letoviskem s dlouhatánskou oblázkovou pláží. Mezi místní unikáty patří 500 m dlouhé zábavní molo, vyhlídková věž se skleněným výtahem, která po setmění vypadá jak UFO, a celé historické centrum. Moje ubytování na pobřeží 5 minut od školy a 10 minut od centra přímo vybízelo k objevování zákoutí města. I počasí mi velice přálo. Celý týden příjemně, skoro slunečno a bez deště. Také si musím blahopřát k nápadu cestovat bez kufru, protože podlehnout „shoppování“ v Anglii je velice snadné. I tak jsem měl batůžek na zpáteční cestě narvaný k prasknutí.

Celkově to pro mě byl úžasně strávený týden a moje jazykové sebevědomí se zvedlo asi o tisíc procent. Také návštěvu Brightonu můžu všem jen doporučit.                                             

Zbyněk Landa


„Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské unie. Za obsah publikací (sdělení ) odpovídá výlučně autor. Publikace (sdělení) nereprezentují názory Evropské komise a Evropská komise neodpovídá za použití informací, jež jsou jejich obsahem.“