Mimořádný úspěch v mezinárodní matematické soutěži

V pátek 25. listopadu byla naše škola již potřetí jedním ze 16 míst v ČR, ve kterých se konal další ročník mezinárodní matematické soutěže Náboj Junior. Kromě čtyřčlenných družstev ze 2. stupně ZŠ a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií se této soutěže účastní i týmy z matematicky zaměřených gymnázií. Současně soutěž probíhala také ve 27 místech na Slovensku. Celkem se zúčastnilo 645 týmů, z toho 283 v ČR. Soutěžící řešili náročné matematické a fyzikální úlohy. Body za úspěšné řešení jsou zadávány online, takže je okamžitě vidět aktuální pořadí, což přidává soutěži na napětí.

V České Lípě se soutěže zúčastnilo celkem 17 týmů ze čtyř okresů – kromě zástupců z Českolipska přijeli i soutěžící z Českého Dubu, Děčína, Liberce, Lovosic a Rumburku. Naši školu zastupovaly 2 týmy – kvartáni Tomáš Pham Bui, Jan Rychtera, Václav Růžička a Libor Šabaka a terciáni Jana Bartáková, Filip Machač, Anna Salavcová a Hana Salavcová. Většina našich zástupců se této soutěže účastnila již vloni, kdy patřili k úplně nejmladším soutěžícím. Poctivá příprava na náročné úlohy se opravdu vyplatila a své loňské umístění ještě výrazně vylepšili, čímž se v konečném pořadí dostali mezi absolutní špičku v ČR! V České Lípě obsadily naše týmy první dvě místa, ale podstatnější je umístění v celorepublikovém pořadí. Mladší terciáni nakonec skončili  na skvělém 15. místě v ČR (22. v mezinárodním pořadí), když dosáhli stejného bodového zisku jako 12. družstvo. Hned v závěsu za nimi skončili kvartáni (22. v ČR, 32. v mezinárodním). Oba týmy tak prokázaly výbornou připravenost. Navíc obsadily i první dvě místa mezi školami z Libereckého kraje.

Naši studenti si díky výsledkům, kterých dosáhli, zaslouží velké uznání a poděkování za vynikající reprezentaci školy.

Velké poděkování za hladký průběh soutěže si zaslouží také celý pořadatelský tým. Soutěž v České Lípě organizačně zajišťoval a řídil náš bývalý velmi úspěšný student Mirek Hanzelka z pořádající MFF UK v Praze. Částečně jsme obměnili sestavu pořadatelů z řad současných studentů, k čemuž nás vedla nutná generační výměna – kromě maturantů (Jan Kytka, Marek Stránský, Patrik Zach a Jakub Mohaupt), kteří mají bohaté zkušenosti z této soutěže i v kategorii SŠ, do týmu letos nastoupili studenti 1.B (Adam Němec, Jirka Novotný, Vít Nováček a Lukáš Pavljuk).

Mgr. Radomír Tulka