Jak moc je důležité učit se jazyky?

 Gymnázium jsem opustil před dvěma a půl lety, ale stále na roky strávené tam vzpomínám jako na nejlepší časy v mém dosavadním životě. Mnoho lidí sice říká, že nejlepší časy jsou na vysoké, ale u mě to tak není, možná kvůli tomu, že nebydlím na koleji a dojíždím, možná jsem prostě nenašel tak dobrou partu lidí, jako jsme měli na gymplu. To ale není důvod, proč píšu tenhle článek, důvodem je to, že bych rád s odstupem od úspěšně složené maturity napsal pár řádků o studiu jazyků a zejména o tom, proč je důležité se jim věnovat.

Proč já? Pár důvodů bych našel – není to tak dávno, co jsem ze školy odešel, takže ji mám stále ještě v hlavě, také jsem odstudoval jeden semestr v zahraničí a v neposlední řadě mi cizí jazyky otevřely místo k pracovní pozici v Irsku, kde momentálně pracuji ve Škoda Auto v oddělení Product & Planning (mimo jiné jsem měl také nabídku pracovat na stejné pozici v Anglii).

Na gymnáziu jsem v jazycích nikterak nevynikal a jsem si skoro jistý, že excelentní nejsem ani teď… Co mě ale štve víc, je to, jak jsem k jazykům na střední škole přistupoval. V angličtině jsem byl doslova na rebelské stezce, zdála se mi, stejně jako spousta dalších předmětů, zbytečná – naštěstí paní učitelka Triguinho stihla včas změnit můj pohled na věc a já se ve druháku pochlapil a začal ji brát alespoň jako nezbytnost. U němčiny se to nepovedlo, němčinou jsem proplul s trojkami a čtyřkami a zpětně bych si za to nafackoval, nejen kvůli své budoucí kariéře v automobilovém průmyslu, který se soustřeďuje právě u našich severozápadních sousedů, ale proto, že dva cizí jazyky se v současné době stávají nezbytností pro všechny, kdo chtějí v životě něčeho dosáhnout. Samozřejmě, angličtina vám v 90 % případů stačí, ale to je tak všechno, nedosáhnete výš, skoro každý dnes totiž anglicky umí, a pokud nepřidáte něco navíc, nikoho nezaujmete. V práci se mě, vzhledem k povaze firemních dokumentů, často ptají na překlady z němčiny a já jsem rád, že alespoň na vysoké jsem ji začal brát vážně. A opravdu hodně mě mrzí, že jsem jí tu samou pozornost nevěnoval i na gymplu, protože paní učitelka Hronzová je skvělá, a kdybych dával větší pozor, pravděpodobně bych byl na úplně jiné úrovni.

Myslím, že někteří učitelé mě nebudou mít rádi, když řeknu, že jazyky jsou nejdůležitější, ale zatím prostě mám tuto zkušenost. Pokud nechci studovat přímo historii nebo fyziku, nemusím jim věnovat tolik času a prostě stačí proplout se všeobecnými znalostmi. V práci vás stejně většinu věcí naučí tak, jak to oni potřebují, a popravdě jediné, co ze školy v práci doopravdy používám, je práce s počítačem a sem tam nějaká základní matematika. Na druhou stranu, jazyky vás v práci minimálně ze začátku nikdo učit nebude, a pokud uvidí, že je neovládáte, ani vás nezaměstnají.

Využijte každou možnost, jak se dostat k cizímu jazyku, poslouchejte rádio, čtěte, sledujte seriály (stejně to všichni děláte, tak přepněte do angličtiny a bude to alespoň užitečné, navíc originální hlas herců je lepší než „dodělaný“ dabing). Vůbec nejlepší je vyjet do zahraničí, ideálně do země, kde je váš zájmový jazyk oficiálním jazykem a budete jím tak obklopeni ze všech stran. Já byl na studijním pobytu ve Slovinsku a ano, bylo to fajn, lidé uměli anglicky, ale slovinština je češtině dost podobná a nápisům jsem také rozuměl, takže angličtinu jsem nijak extra nepotřeboval. Kdybych měl volit znovu, pravděpodobně bych jel jinam. Irsko je v tomto ohledu perfektní, česky tu neumějí a vy prostě tu angličtinu používat musíte.

Přeji vám hodně úspěchů ve studiu cizích jazyků!

Hynek Bárta, absolvent 2014