Květnová exkurze do Vídně – den druhý

V pátek 5. května jsme se brzo ráno nasnídali a vyrazili na další zajímavou zastávku – Schönbrunn, který v minulosti sloužil jako letní sídlo rakouských císařů.Tento překrásný palác vytvořil architekt Johann Bernhard Fischer von Erlach. Součástí naší návštěvy byla prohlídka zámeckých interiérů. Pokoje byly velkolepé, nejvíce mě asi zaujal velký sál, kde se konaly nejrůznější plesy. Tento zámek se nachází na obrovském pozemku plném zahrad a různých zajímavých objektů, mj. také slavný Gloriette, který slouží jako kavárna a každý den tu dokonce probíhají koncerty s živou hudbou. Dále stojí za prohlídku tzv. Palmenhaus, což je obrovský skleník, kde se nacházejí nejrůznější druhy rostlin, nejstarší zoo na světě, nebo zahradní labyrint Irrgarten. Tímto místem jsem byla naprosto okouzlena!

Po prohlídce Schönbrunnu jsme dojeli pod věž Donauturm, měřící 252 m. Tato část naší exkurze byla nejen zajímavá, ale pro mnohé byl pohled z věže i adrenalinovým zážitkem. Na vyhlídkovou plošinu ve výšce 170 m jsme vyjeli velmi rychlým výtahem, ve kterém nám zaléhaly uši. Odměnou byl nádherný výhledem na celou Vídeň. V dalších dvou patrech se nacházejí kavárna a restaurace s otočnou podlahou. Zde mohou návštěvníci ochutnat tradiční rakouská jídla a přitom se kochat pohledem na celé město i jeho okolí.

Posledním místem, které jsme navštívili, byl zábavní park Prater. Jeho dominantou je ruské kolo, které se tyčí hned u vchodu. Známé je tím, že bylo během druhé světové války poškozeno, ale následně bylo opraveno. Zachovala se však pouze polovina z původních kabinek. V Prateru se nachází spousta nejrůznějších atrakcí, na kterých jsme se opravdu vyřádili. Kromě toho je zde i bohatá nabídka cenově přijatelného občerstvení.

S Vídní jsme se rozloučili a nabyti novými dojmy a zážitky jsme jeli s úsměvem vstříc našim domovům. Celá exkurze, od začátku do konce, byla báječná a příjemná. Naši kantoři vše skvěle naplánovali, žádné problémy nás nepotkaly, takže věřím, že všichni si Vídeň užili plnými doušky. Chtěla bych tedy jménem všech účastníků exkurze našim učitelům poděkovat za výbornou organizaci a profesionální přístup. Kdybych mohla, příští rok bych se další exkurze stoprocentně zúčastnila. Jelikož ale budu již ve 4. ročníku, takové štěstí nemám. Ale všem mladším studentům vřele doporučuji účast na geograficko-historických exkurzích pořádaných naší školou, jelikož to bylo opravdu úžasné!

Lucie Kunešová, 3.A