Prázdniny, čas odpočinku a poznávání. Prázdniny, čas na sebevzdělávání

 Poslední týden v červenci jsem se účastnila v rámci projektu Erasmus+ jazykového kurzu angličtiny v  Londýně. Vybrala jsem si kurz na jazykové škole EC London 30+. Škola se nachází v centru Londýna, a tak ve mně její adresa vyvolávala naděje na krásné vycházky.

Představy o času věnovaném toulkám po Londýně se rozplynuly hned první den. Po uvítání, seznámení s pravidly a dopoledním vstupním testu jsme již odpoledne byli rozděleni do skupin a výuka začala. Ze školy, do které jsem vstoupila v 8:15, jsem vycházela po páté hodině. V tašce vyfasované těžké učebnice a na papírku zadání domácího úkolu. Naděje umírá poslední, a tak jsem doufala, že se snad v dalších dnech stačím nadechnout a z toho Londýna alespoň kousek uvidím.

Ve škole se nám vyučování střídalo – úterý, čtvrtek – odpolední výuka, středa a pátek – dopolední.

Ve skupině nás bylo 8 až 12 studentů z celého světa – jen v naší skupince kromě naší vlasti byla zastoupena Brazílie, Thajsko, Portugalsko, Španělsko, Itálie a Japonsko. Komunikovali jsme vesele, jen si nejsem jista, zda jsme si sdělili, co jsme chtěli smiley. Vyučující měl snad svatozář a snažil se porozumět každému z nás. Téma výuky na celý týden – Technologie. V soukromých hodinách One to one jsem se věnovala mé oblíbené matematice a fyzice – jednoduše – konverzaci se zaměřením na přírodní vědy.

Nějakou tu vycházku jsem nakonec přece jen stihla. Byla jsem navštívit sira Isaaca Newtona a sira Carla Gustava Jacoba Jacobiho ve Westminster Abbey. Ačkoliv jsem slušně pozdravila a strávila u nich dost času, ani jeden z nich se mnou nemluvil. Že by zase ta jazyková bariéra smiley? V Baker Street 221 B mě ani nepozvali dál (bylo zavřeno), zřejmě nějaký naléhavý případ.

Týden plný angličtiny utekl velmi rychle a byl tu pátek. Po výuce jsem se rozloučila se spolužáky, obdržela certifikát a opouštěla školu unavená a plná dojmů. Stihla jsem se ještě podívat na Greenwich a pak v sobotu ráno hurá domů – konečně si pořádně odpočinout.

RNDr. Jitka Gabrielová