Dublin: Cesta za vzpomínkami

 V týdnu od 2.7 do 8.7.2017 jsem díky perfektně zpracovanému projektu dua kolegyň Paszeková Triguinho v rámci projektu Erasmus+ vyjel na druhý vzdělávací kurz do zahraničí.

Na rozdíl od Brightonu měl tento kurz pro mě vedle vzdělávací i tak trochu osobní rovinu. Vybral jsem si jazykový kurz pro učitele Tv pořádaný agenturou Alpha v Dublinu.  A nejen, že z hlediska profesního to byl pro mě jakožto tělocvikáře naprosto dokonalý kurz, ale také k městu Dublin mám velmi osobní vztah. Ve svém dosavadním životě jsem projel kus světa, ale jen málokde jsem strávil opakovaně tolik času jako v Dublinu. Naposledy jsem tam strávil náročné, a přesto nádherné 4 měsíce vyděláváním peněz při studiích na vysoké škole. A i díky těmto 4 měsícům byla tahle cesta tak trochu cestou za vzpomínkami. V tomto ohledu mě Dublin utvrdil v tom, že je to pro mě velice milé místo.

Město je to sice velké, ale centrum se dá obejít pěšky v jednom turisticky návštěvně vyplněném dni. Historických památek není tolik, abyste nestihli navštívit většinu významných míst, a přesto to není historicky chudé místo. Centrum Dublinu působí jako roztomilejší podoba centra Prahy. Také večerní atmosféra hodně připomíná tu naši, jen lidé mi zde připadají takoví milejší, usměvavější, přátelštější. Prostě večerní návštěva Temple Baru (takové vnitřní město plné hospod) stojí za to smiley.

Ale já jsem tam byl především na jazykovém kurzu. Tento byl specifický tím, že byl určen pro učitele Tv, a tak po dopolední výuce jazyka přišlo na jeho praktické využití v odpoledních workshopech s ostatními učiteli Tv z Polska, Francie, Španělska, Kolumbie… Náplní těchto „setkávání“ byly různé seznamovací hry a diskuze o metodikách vedení hodin Tv v různých zemích.  Asi nejzajímavější byla návštěva místního sportovního klubu Na Fianna, kde jsme se učili tradičním irským sportům jako Gaelic football nebo Hurling.  Jsou to vlastně nejpopulárnější sporty v Irsku, a přesto v nich nefiguruje jediný profesionální sportovec. Také mě dost překvapila propracovanost práce s mládeží. Z mapy klubů působících v Irsku v těchto dvou sportech  sestavíte obrys celé země, protože každá malá víska má svůj klub.

Celý pobyt v Dublinu byl nabitý atraktivním programem tak, že než jsem se ani nenadál  a zase jsem jel domů. Přivážím si nůši hezkých vzpomínek, nových poznatků i několik cenných kontaktů na kolegy napříč Evropou.  Věřím, že nabyté dovednosti jazykové i praktické uplatním i na naší škole. A doporučuji všem, kdo máte cestovatelského ducha: nevynechejte Irsko.