„Firenze sei bellissima!“

 Podzimní týden strávený na škole EuroPass ve Florencii mě v mnoha ohledech inspiroval. V průběhu jednoho týdne jsem měla možnost seznámit se s různými vzdělávacími systémy, porovnat klasické formy vzdělávání s moderními trendy, které se mohou na první pohled zdát nepřenositelné na naše prostředí.

Omyl! Již nyní jsem měla možnost některé z nich vyzkoušet  a vést výuku v hodině jinou formou

Pobyt mi ukázal, co znamená žít ve společné Evropě. Jednoznačně je k dosažení vlastních  cílů  nutným předpokladem – vedle znalostí získaných v oboru –  znalost jazyků. A to čím více jazyků člověk ovládá, tím lépe  je schopen pochopit mentalitu daného státu, pochopit jeho zákonitosti, schopen lépe a rychleji se orientovat,  řešit otázky, problémy a posouvat se rychleji vpřed.

Tyto skutečnosti, znalost němčiny  a částečná orientace v angličtině a italštině mi pomohly se orientovat v průběhu semináře k tématu Classroom management a takto chápat problémy vzdělávacích systémů v řadě zemí.  Během celého týdenního semináře se při diskuzích přecházelo z jednoho jazyka do druhého, místností zněla kromě angličtiny i italština, němčina, polština, španělština, portugalština.

Cílem semináře bylo stanovit strategie a metody, jak nejlépe se dostat úspěšně k cíli, který zněl „NE studijním neúspěchům“.

Kromě hodin strávených ve škole jsem mohla obdivovat krásu renesančního města Florencie, která je jedinečná. Škola EuroPass pro nás rovněž připravila nádherný výlet do okolí Florencie, do kraje proslulých měst a památek UNESCO, jako  jsou Siena či San Gimignano. Nebylo možné odjet a nenavštívit vinařskou oblast Chianti.

A v neposlední řadě jsem díky tomuto semináři mohla poznat také velmi milou rodinu, u které jsem pobývala, a tudíž jsem mohla poznat Florencii i jinak než běžný návštěvník či turista.

Grazie,  signora Rosagnela!“

Mgr. Daniela Hronzová