Léto ve znamení práce v zahraničí

 Dobrý den, ahoj, i když už jsme v půlce října, ráda bych se s vámi podělila o své zážitky a zkušenosti z prázdnin. Celé dva měsíce jsem strávila na brigádě v Londýně, tak vám tu povím, jak jsem k tomu přišla a celkově pobyt zhodnotím, třeba se necháte inspirovat na příští léto

První myšlenka na brigádu v zahraničí přišla minulý rok na Go Global, veletrhu zahraničního studia od agentury Czech-us, o němž jsem se dozvěděla z plakátu ve škole. Na této akci jsem kromě stánků vysokých škol z Velké Británie, Dánska, Nizozemska a Kanady narazila také na nabídku programů Práce v zahraničí. Lidé z Czech-us se mi ochotně věnovali, zodpověděli mé dotazy a poradili, jaký program by pro mě byl nejlepší. Vybrali jsme práci ve Velké Británii v oblasti pohostinství.

Dost mě tahle příležitost zaujala a po zbytek školního roku jsem váhala, jestli vyjet do Londýna nebo ne. Rozhodla jsem se na poslední chvíli na začátku června. Po přihlášení jsem prošla vstupním pohovorem přes Skype, kde otestovali moji úroveň angličtiny. Pak mi agentura zaslala přes email všechny smlouvy a potřebné materiály s informacemi. Podle vzoru jsem si sestavila životopis v angličtině (který mi pak ještě lidé z Czech-us zkontrolovali) a 2.července už jsem stála na Victoria station v hlavním městě Spojeného království.

Abych pravdu řekla, ze zmíněného přijímacího pohovoru přes Skype jsem měla trochu respekt. Stejně tak jsem se obávala, jestli budu schopná komunikovat se zákazníky v angličtině, kterou úplně výbornou nemám, a ještě k tomu jsem spíš introvert. Ale nakonec byl všechen strach zbytečný, jelikož v Londýně je během prázdnin o pracovní sílu velký zájem a berou skoro každého. Celkově jsem absolvovala 2 pohovory a hned u druhého zaměstnavatele jsem získala práci. (A to jsem mu během pohovoru řekla dohromady tak 5 slov 😀 ) Obvykle to chodí tak, že si vás pozvou na 2-3 hodiny na zkušební směnu, aby zjistili, jestli jste pro ně ten pravý. Ale zdálo se mi to spíš jako taková formalita, běžný postup, kterým si musíte projít. Pokud nejste úplně leví, tak máte vyhráno, už když vás na trial shift pozvou. Byla jsem zaměstnaná v italské restauraci, kde jsem zastávala post číšnice, pizzařky i kasírující, záleželo, kterou pozici mi zrovna přidělili. Měla jsem buď ranní nebo odpolední směny.

Co se týče ubytování, zajistila mi ho agentura a bydlela jsem ve 3. zóně hlavního města ve sdíleném domě s dalšími Čechy a Slováky. Sice jsem s nimi nemohla procvičovat jazyk, ale to mi ve finále ani nevadilo, spíš jsem byla ráda, že po náročném dni v práci už nemusím přemýšlet nad gramatikou a můžu si s nimi normálně popovídat. Všichni byli super lidi kolem 23 let, hodně mi v začátku pomohli a dali praktické informace (kam chodit nakupovat, kam se podívat, kde se za levno najíst, jakým autobusem jezdit atd.)

Do 3.zóny už ruch centra nedolehne a čtvrť Walthamstow, kde jsem bydlela, mi spíš připomínala menší klidné město. Bylo příjemné si odpočinout od českých paneláků a vyměnit je za cihlové rodinné domky. Dokonce byl blízko i les s mnoha turistickými cestami, kam jsem se často chodila projít. Jediná nevýhoda bylo dojíždění. Cesta do práce mi zabrala 1 hodinu a zahrnovala 2 přestupy.

Na to, že velkoměsta nemám moc v oblibě, tak mě Londýn okouzlil. Atmosféra tam je úplně jiná než např. v Praze. Kolemjdoucí, zaměstnanci na úřadech i zákazníci se na vás usmějí a popřejí hezký den. I přes ten ruch a spěch mají všichni dobrou náladu a sdílí ji se světem. Každý je v tomto městě vítaný bez ohledu na věk, vzhled, barvu pleti apod. V Česku to taková samozřejmost není.  

Trochu mě mrzí, že jsem za ty 2 měsíce navštívila minimum památek a turistických cílů, protože po práci jsem většinou byla unavená, takže jsem hned jela domu a šla si lehnout. Přesto jsem si nenechala ujít jednu z největších sportovních akcí – Wimbledon a taky podle mě nejhezčí místo v Londýně – Hyde Park. Kdybych měla pobyt celkově zhodnotit, tak to byla obrovská zkušenost, poprvé v životě jsem se postavila na vlastní nohy a starala se o sebe sama. Na druhou stranu bylo dost těžké být 2 měsíce sama bez rodiny a přátel.  Angličtinu jsem si moc nezlepšila, protože polovina personálu mluvila jen italsky. Oproti tomu jsem se rozmluvila, teď už mi konverzace v cizím jazyce nedělá potíže. Finančně tento program není úplně levná záležitost, ale peníze si během pobytu vyděláte zpět, takže se vám +- vše vrátí. Když ne o peníze, tak vás to rozhodně obohatí o zážitky a zkušenosti. Poznala jsem skvělé lidi jak z Czech-us, tak v práci a mezi spolubydlícími.

 Myslím, že se z toho dá vytěžit ještě mnohem víc, kdybych měla větší odhodlání a byla extrovert, tak bych rozhodně mohla víc komunikovat, víc se setkávat s lidmi z práce a novými přáteli (v Londýně je navázání kamarádství až moc jednoduché – prostě vás náhodně osloví cizí člověk, který si chce povídat) a tím si víc procvičovat angličtinu, po práci se zajít podívat na nějaké památky a objevovat toto úžasné město. Já se spíš soustředila na sebe, abych to tam celé dva měsíce zvládla. Každopádně ničeho nelituju, tuto zkušenost a tento program jedině doporučuju.

Czech-us mi poskytovala asistenci během celého pobytu, takže kdybych potřebovala, byla mi koordinátorka programu k dispozici přímo v Londýně. Jako klient jsem byla maximálně spokojená, všichni z agentury, co jsem zatím stihla poznat, jsou přátelští, usměvaví, mladí lidé plní života s chutí cestovat, ale zároveň mají mnoho osobních zkušeností a rad, které mohou předat. Určitě stojí za to se mrknout na jejich webovky (https://czech-us.cz/) nebo instagram (czech_us), kromě pracovních programů taky nabízejí studium v zahraničí na vysoké škole, jazykové kurzy atd. Dále tam najdete články dalších klientů, z kterých si uděláte o programech ještě podrobnější obrázek. Zrovna tento týden 20.10. se koná další ročník Go Global, tak se tam rozhodně zajeďte podívat, pokud vás agentura Czech-us zaujala. V rámci veletrhu tam jsou i poutavé přednášky.

Na závěr bych vám chtěla říct, ať si všímáte plakátů a letáků v učebnách angličtiny i jinde po škole, já už tam pár zajímavých nabídek našla, a právě díky jedné z nich jsem mohla strávit nezapomenutelné prázdniny v Londýně.

Anna Kučerová, 4.A