Jiří Liška opět výborně reprezentoval v šachu

Od 19. do 31. října se v Porto Carras v Řecku konalo šachové Mistrovství světa v mládežnických kategoriích od 14 do 18 let, kterého jsem se měl možnost účastnit.

Chtěl bych vyzdvihnout pořadatele, kteří již s pořádáním podobných akcí měli zkušenosti, vše zvládli výborně a hráči neměli žádné výtky kvůli organizaci.

První polovina turnaje byla dost náročná, hned v 1. kole jsem narazil na italského velmistra Moroniho, který nakonec skončil čtvrtý, hned poté probíhalo ve stejný den 2. a 3. kolo (ostatní kola se hrála vždy jedno za den), takže jsem ten den strávil jen hrou 11 hodin za šachovnicí. Sice se mi poměrně dařila příprava na partie a po zahájení jsem na tom často byl lépe, ale v pozdějších fázích jsem dělal chyby a kazil nadějné pozice.

Po volném dni se mi ale toto podařilo vykompenzovat dobrým závěrem, zejména jsem zvládl vyhrát poslední dvě partie, poslední z nich s bývalým mistrem světa z Vietnamu.

S výsledným 31. místem z 98 hráčů v kategorii U18 (zlepšení o 23 míst oproti nasazení), předvedenou hrou a ziskem 6,5 bodu z 11 jsem velmi spokojen, je to moje zatím nejlepší umístění na akci typu Mistrovství světa nebo Evropy.

Jiří Liška, septima A