Den trochu jinak, aneb návštěva UJEP, Fakulta umění a designu

 V pátek 16.11. jsme se skoro všichni z 3.B, paní učitelka Váňová a pan učitel Rež vydali na workshop s Filipem Šváchou, studentem fotografie na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Ráno jsme se sešli v 8:15 na vlakovém nádraží a díky Českým drahám vyrazili s patnáctiminutovým zpožděním směr UJEP, Fakulta umění a designu.

Vystupujeme v Ústí a první, co nás přivítá, je chemický zápach. Na náš komentář: „Fuj, tady to smrdí!", paní průvodčí odvětí: „Vždyť jste v Ústí, co jste čekali?" Pak ale pokračujeme asi dva kilometry městem a naštěstí už nic nesmrdí. Vyšlapeme posledních pár metrů do kopce a stojíme před červenou dlaždičkovanou budovou fakulty. Kromě této se v areálu, který býval nemocnicí, nachází  Přírodovědecká fakulta, Filozofická nebo Vědecká knihovna aj. Vcházíme dovnitř a pak po schodech až do jedněch z mnoha dveří, kde je fotografický ateliér a provizorní stůl, kolem kterého si sedáme. Filip nám nejprve vypráví o fakultě, například o přátelské atmosféře díky menšímu počtu studentů a příjemnému rozložení bakalářského programu do čtyř let. Pak se dostáváme k focení a dozvídáme se něco o kompozici i expozičnímu trojúhelníku. Filip sám rád a často fotí jen na mobil a tvrdí, že i ten stačí k pořízení dobré fotky a kupovat si kvůli tomu zrcadlovku určitě není nutné. Přesto mám, ale ukázal, jak se nasvěcuje a fotí v ateliéru a udělal nám všem krásné fotky, kterým jsme se moc nasmáli. První se nechala vyfotit paní učitelka, tím prolomila ledy a pak už se fotili všichni v různých skupinkách. 

Cesta domů uběhla jako voda a musíme říct, že jsme si to moc užili a třeba to i někoho zaujalo natolik, že ho za tam za dva roky budete moci potkat. Na závěr moc děkujeme Filipovi, Báře Mackové i paní učitelce Váňové a panu učiteli Režovi za organizaci. 

Agáta Špeldová, Magdaléna Raková