Florbal 3AV,4AV

 Naše cesta do krajského finále se začala psát v pondělí 26.listopadu v oblastním kole, ve kterém se hrálo o postup do oblastního finále. Naše skupina se skládala z družstev z celé oblasti, byly to ZŠ Skalice u České Lípy, ZŠ náměstí Míru, ZŠ Cvikov a pravděpodobně nejlepší z nich ZŠ Slovanka. První zápas se Cvikovem dopadl pro náš tým velice dobře, vyhráli jsme 4:0 a náš útočník a kapitán Jan Zátka se mohl dokonce pyšnit hattrickem. Po této čtyřgólové kanonádě nás čekala ZŠ Skalice, u níž jsme se dlouho nemohli dostat přes její tuhou defenzivu, nakonec však i ta padla a slavili jsme vítězství 3:1.

Za zmínku v tomto i všech ostatních zápasech jistě stojí druhá formace s obranou tuhou jako skála představovanou Tomášem Mauserem a Janem Novotným a útokem z tercie tvořeným dvojčaty Vojtěchem a Tomášem Kašparovými s Tomášem Sichrovským. Nadcházející soupeř ZŠ náměstí Míru zřejmě postrádal potřebnou formu, a tak si naše mužstvo v klidu došlo pro výhru 2:0.V posledním zápase ve skupině jsem se střetli se Slovankou, od druhé minuty držel náš tým vedení díky gólu útočníka Tomáše Motlíka. Zbytek zápasu se hra přelévala z jedné strany na druhou, ale stále to vypadalo, že udržíme těsné vedení.10 sekund před koncem však obrana ve složení Tomáš Vomlela a Šimon Kendík trestuhodně zaváhala a inkasovali jsme vyrovnávací branku. I tak nás čekal postup do okresního finále z druhého místa ve skupině.

Okresní finále se odehrálo ve čtvrtek 29.listopadu. Do něj jsme nastupovali s touhou alespoň po třetím či čtvrtém místě, protože list našich soupeřů obsahoval florbalově velice kvalitní týmy, např. ZŠ Špičák, ZŠ U Lesa, či již z minulé skupiny dobře známou Slovanku. Turnaj jsme započali zápasem proti Zákupům, které nám moc problémů nenadělaly a odnesly si do šaten prohru 2:0.Další na řadě byla velice dobrá ZŠ Špičák, dvakrát v zápase vedla, ale zde se vyznamenal třetí útočník naší první formace Jan Moravík, který pokaždé dokázal na její gól odpovědět, jednou dokonce 35 sekund před koncem. Utkání tak skončilo smírně 2:2. Náš třetí soupeř, ZŠ Jižní, nám uštědřil první porážku. Podařilo se mu vstřelit gól, a i přes neustálý nápor po zbytek zápasu se nám na něj odpovědět nepodařilo. Vzhledem k tomu, že se Slovankou jsme hráli v minulém kole, zbyl už jen poslední soupeř, ZŠ U Lesa. Do zápasu jsme nastoupili s velice pohodovou náladou, po porážce se ZŠ Jižní totiž naše postupové naděje mizely v nedohlednu a už nám o nic nešlo. Možná právě pohodová nálada se stala příčinou naší zřejmě nejlepší hry na celém turnaji. ZŠ U Lesa nedokázala na náš styl hry vůbec reagovat, a tak již za čtyři minuty nasázel Jan Zátka do jejich sítě svůj druhý hattrick. Na konci ještě přidal Jan Moravík jeden gól a poslední zápas v okrese byl dobojován. Díky této výhře nám stále zbyla malá naděje na postup, ale ta se opírala pouze o prohru Špičáku a Slovanky. Zde zasáhla štěstěna. Špičák prohrál 2:0 a Slovanka podlehla v úžasném zápase podceňované ZŠ Jižní. Náš postup do krajského finále se tak nečekaně uskutečnil a my jsme začali přemýšlet o porážkách typu 10:0, které nás čekají. Po okresních kolech se s námi naneštěstí musela rozloučit naše výborná psychická opora pan učitel Zbyněk Landa.

Do krajského finále, jenž se odehrálo 10. prosince, přibyli do týmu dva další hráči, gólman Václav Kratochvíl a překvapivě bratr Jana Moravíka ze sekundy, Jirka, na trenérském postu nově paní učitelka Chýlová. I přes svůj věk předvedl Jirka již v prvním zápase proti ZŠ U Školy dobrou střeleckou formu. Bohužel ani jeho gól nám nepomohl a během zápasu se celkem pětkrát ocitl míček za zády našeho brankáře, Jakuba Hadrbolce. Největší porážka za všechny tři turnaje ale sebevědomí týmu nesrazila, naopak se nám podařilo naprosto zničit ZŠ Skálovu z Turnova. Na turnovském debaklu 6:2 se podíleli oba špičkoví útočníci týmu. Jan Moravík vstřelil dva góly, dokonce čtyřikrát rozvlnil síť Jan Zátka, vše jistil z branky skvělými zákroky střídající brankář Václav Kratochvíl. Třetím ze čtyř našich zápasů v kraji se stal velice vyrovnaný zápas s Jabloncem nad Nisou. První formace dokázala i ve vlastním oslabení vsítit branku, odpověď Jablonce na sebe však nenechala dlouho čekat. Po inkasovaném gólu přišel další a zdálo se, že prohrajeme. Remízu ale vykřesal ránou v poslední minutě Jan Zátka. Na závěr jsme se utkali se ZŠ Ještědskou z Liberce. Obě strany hrály velice dobrý florbal. Všechny branky zápasu nakonec padly v poslední minutě první půle. Dvě z nich jsme dostali my, parádní střelou se ovšem blýskl Jirka Moravík a odnesli jsme si tak pouze jednobrankovou porážku 2:1, která nám stačila na překvapivé a úžasné třetí místo v Libereckém kraji.

Za výběr Gymnázia Česká Lípa ze 3AV a 4AV Tomáš Vomlela