Letošní ročník Chemické olympiády kategorie D

Do letošního ročníku Chemické olympiády kategorie D se přihlásilo 16 studentů tercie a kvarty. Čtrnáct z nich odevzdalo domácí přípravnou část a zkusilo si test. Z nich pak osm nejlepších bylo vybráno i k absolvování laboratorní části. Všech osm se stalo úspěšnými řešiteli. Na prvních dvou místech skončili studenti kvarty Martin Kaplánek a Ondřej Motlík. Třetí byl Vojtěch Kašpar, čtvrtá Lenka Machová (oba z tercie). Tito čtyři byli na základě svých výsledků pozváni na okresní kolo soutěže.

Okresní kolo opět vyhrál Marin Kaplánek, druhý skončil Tomáš Motlík. Nakonec se do krajského kola probojoval i tercián Vojtěch Kašpar z pátého místo.

 Tito tři naši reprezentanti neudělali ostudu ani na kole krajském, které se uskutečnilo v Liberci. Martin Kaplánek byl čtvrtý, jeden a půl bodu od medailové pozice a dva  a půl bodu od prvního. Test měl ze všech účastníků nejlepší, o lepší výsledek ho připravila menší pečlivost v laboratorní práci. Stejný počet bodů měl i Tomáš Motlík (o pořadí při shodě bodů rozhodoval výsledek testu). Vojtěch Kašpar, naše naděje do dalšího ročníku, byl šestý, šest bodů od kvartánů. Všichni tři byli ve všech kolech úspěšnými řešiteli.

Děkuji všem za vzornou reprezentaci školy.

Bárta M.