Pozvání, které se neodmítá

Každý máme osobnosti, se kterými bychom se chtěli setkat. Pro mě jako správnou angličtinářku a fanynku britské královské rodiny byl jednou z nich i velvyslanec Spojeného království Velké Británie a Severního Irska, protože to je už jen krůček ke královně Alžbětě II. Dobře, možná krůčky dva…

Proto jsem bez váhání přijala pozvání současného velvyslance Jeho Excelence Nicholase Stewarta Archera k recepci, kterou v pátek 27. září pořádal ve svém sídle na Velvyslanectví Spojeného království v Praze.

Britský velvyslanec chtěl osobně vyjádřit své díky učitelům, kteří v uplynulém školním roce věnovali svůj čas studentům zvažujícím studium na univerzitách ve Velké Británii. V sídle ambasády se k odpolední recepci sešlo 30 učitelů z celé České republiky, aby vyslechli prezentace pěti britských univerzit a vyměnili si své zkušenosti s procesem vypracování a podání přihlášky ke studiu na britské univerzitě.

Jsem učitelsky velmi hrdá na fakt, že z loňské 4.A, která byla z angličtinářského hlediska třídou vskutku výjimečnou, studují hned čtyři naši absolventi na britských univerzitách – Dora Blechová film na Middlesex University v Londýně, Pavel Borovička psychologii na Bangor University ve velšském Bangoru, Daniel Fekete scénáristiku na University of Suffolk v Ipswichi a Anna Kučerová obor Mathematics with Computing na University of Essex v Colchesteru.

Právě díky těmto rovnou čtyřem úspěšným studentům naší školy se mi dostalo cti být mezi třemi učiteli, kterým své díky vyjádřil osobně člen Královského řádu Viktoriina Nicholas Archer. Celá slavnost probíhala ve velmi uvolněné atmosféře ovšem s nádechem všudypřítomné britské vznešenosti a pro mě osobně byla zážitkem, na který se nezapomíná. 

Mgr.Petra Švajdová