Nejmladší chemici zazářili v okresním kole

V úterý 3. března se na našem gymnáziu konalo okresní kolo Chemické olympiády pro žáky základních škol a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií. Své chemické znalosti a laboratorní dovednosti si v tomto kole porovnávali žáci Gymnázia Česká Lípa, Gymnázia Mimoň, ZŠ Náměstí Míru Nový Bor, ZŠ U Lesa Nový Bor a ZŠ Slovanka Česká Lípa.

Letošní ročník je tematicky zaměřený na soli, jejich vznik, vlastnosti a reakce. Naší školu reprezentovala čtveřice soutěžících Vojtěch Bogar z tercie byl jako nejmladší účastník v soutěži hlavně sbírat zkušenosti pro příští školní rok. Adam Špindler (kvarta) se umístil na 5. místě a byl úspěšným řešitelem. Medailové pozice obsadili rovněž žáci kvarty. Na druhém místě se umístila Lenka Machová. Vojtěch Kašpar v chemické olympiádě zvítězil a získal tak Cenu Jirky Bělského pro mladé talentované chemiky. Oba žáci z medailových pozic postupují do krajského kola, které se bude konat 24. března na ZŠ Lesní v Liberci.

Všem čtyřem soutěžícím děkujeme za účast a reprezentaci školy v této náročné soutěži. Vojtovi a Lence držíme palce do krajského kola.

Za předmětový tým chemie

Mgr. Pavla Machová