Rekordní počet medailí v soutěži ChemQuest

Když se naši chemici začali chystat na letošní ročník soutěže ChemQuest, měli nadšení tvořit a zkoušet nové věci, elán na vymýšlení různých scénářů a hlavně velké odhodlání vybojovat pro svůj tým co nejlepší pozici. Jejich úkolem bylo vymyslet, zrealizovat a natočit sérii pokusů na téma Chemie a životní prostředí v kategorii ZŠ a na téma Chemie a doprava v kategorii SŠ. Od poloviny října, kdy nám byla oznámena témata letošního ročníku, jsme vymýšleli a natáčeli pokusy pro letošní videa a dávali dohromady náměty na scénáře pro vystoupení ve finále na VŠCHT Praha. Toho jsme se bohužel v letošním roce nedočkali, ale naštěstí pro nás organizátoři soutěže mimořádně pozměnili pravidla. Ve finále se hodnotila pouze videa, která musela být odeslána do konce února. Výsledky jsme se dozvěděli 23. dubna v živém vysílání z VŠCHT Praha, které naleznete na tomto odkazu: https://youtu.be/lIYvw1W-3zA. Bylo to pro nás velmi milé překvapení, protože všechna naše videa se umístila na medailových pozicích. Jak to tedy vlastně dopadlo?

V kategorii SŠ se na 3. místě umístilo video s názvem H2OME https://youtu.be/ohhEd3RDOX4 a soutěžní tým: Matěj Dvořák (2A), Kateřina Kolčová (2A), Natálie Stránská (2B), toto video získalo zároveň Cenu veřejnosti. Vítězství v této kategorii patřilo soutěžnímu týmu ze třídy 3B ve složení Eliška Jašková, Helena Přibylová a Natálie Siberová a videu Auto(me)chemici https://youtu.be/XsDqhVDlZk8.

V kategorii ZŠ se na 2. místě umístil tým ze třídy kvarta ve složení Vojtěch Kašpar, Lenka Machová, Jan Měrka. Stříbrné video se jmenovalo Náhradníci https://youtu.be/4tHQhGB9ytw a kromě 2. místa má i toto video Cenu veřejnosti. Tento tým se soutěže ChemQuest účastnil již čtyřikrát po sobě a vždy velmi úspěšně, letos v této kategorii naposledy, a my pevně věříme, že v příštích letech na tyto úspěchy naváže ve středoškolské kategorii.  Vítězné video je též z laboratoře českolipského gymnázia, má název CO T(W)O JE SKLENÍKOVÝ PLYN https://youtu.be/zkr1YfsKyRo a 1. místo tak získal tým ve složení Kateřina Krejčová (2AV), Michaela Machová (1AV) a Pavel Prokop (2AV).  

Díky těmto medailovým pozicím získala škola poukázky na vybavení chemické laboratoře od společností Vernier a Fisher Scientific v celkové hodnotě 13 000,-.  

Všem soutěžícím blahopřeji a děkuji za práci a energii, kterou do soutěže vložili. Budu se těšit na nápady a jejich provedení v přípravě na další ročník této soutěže.

 

Mgr. Pavla Machová