Mladý vědec 2021

O víkendu 8. 10. – 10. 10. uspořádala Asociace mladých debrujárů v Nymburce setkání s názvem Mladý vědec 2021. Na akci přijely zástupci klubů z celé ČR. Českolipský klub mladých debrujárů pracuje při našem gymnáziu od ledna letošního roku, proto jsme se i my jako nováčci této akce zúčastnili. Náš klub a školu reprezentovali žáci tercie a kvarty.

Po příjezdu jsme byli ubytováni na internátu SOŠ a SOU Nymburk. Celý program začal již po večeři akcí “Děti dětem”. Každý klub si pro ostatní připravil pětiminutovou prezentaci pokusů. Ty naše krásně svítily pod UV světlem, protože jsme jako hlavní chemikálii využili chinin. Seznámili jsme diváky s fluorescencí chininu a možnostmi, jak ji částečně či zcela ztlumit. Dále jsme předvedli mnohohustotní sloupec svítivých i nesvítivých kapalin a vyrobili zářivou červeno-modrou lávovou lampu. Celé vystoupení se setkalo s velkým ohlasem.

V sobotu byl pro nás připraven celodenní program. Na první dílně jsme se dozvěděli zajímavosti o bumerangu a dva typy jsme si vyrobili. Po obědě jsme vyrazili do města na krátkou procházku. Odpoledne nám fyzikální divadlo ÚDiF připravilo krásné ukázky pokusů a vedoucí klubu z Litomyšle detektivní hru vedoucí k osvobození žabáka Beppa – maskota debrujarů. Na večerní dílně jsme vyráběli tři různé elektromotory a byli jsme překvapeni, jak málo k jejich výrobě stačí. Pozdě večer bylo závěrečné předání certifikátů a oficiální ukončení akce.

Byl to velmi příjemný a inspirativní víkend.

Mgr. Pavla Machová