GYMPL OPĚT NA HORÁCH

Po roční pauze zaviněné covidem absolvovaly třídy prvních ročníků a sekundy tradiční lyžařský výcvik. Letos jsme znovu vyrazili do Pasek nad Jizerou, které svými lyžařskými podmínkami vyhovují náplni kurzu, tzn. nabízejí jak různou variabilitu obtížnosti sjezdových tratí, tak i pestrou nabídku běžeckých tras. Měli jsme štěstí, sněhu byl po celou dobu trvání obou kurzů dostatek. 

   Třídám 1A a 2AV, které odjížděly v termínu 7. -11. 2. 2022 bohužel tolik nepřálo počasí. Mlha a časté sněhové i dešťové přeháňky nás provázely po většinu kurzu. Výrazně příznivější dny plné sluníčka zažily třídy 1B a 5AV, které jely ve druhém termínu, tj. od 21. -25. 2. 2022.  

   Kromě více oblíbeného sjezdového lyžování si většina studentů poprvé zkusila i běžky. Na nich absolvovali všichni studenti túru k nedaleké rozhledně Štěpánka. Trasa byla (pro většinu😊) lyžníků nenáročná a obohacena o návštěvu útulné horské chaty Hvězda, kde se řada „běžců“ odměnila za svůj výkon velkým zmrzlinovým pohárem. (viz. foto) 

    Program lyžařského kurzu vedle praxe na svazích a v běžeckých stopách obsahoval také teorii týkající se lyžařské výstroje a výzbroje, techniky mazání lyží, studenti také získali informace o trendech v současném lyžování. Jako bonus byla pro oba kurzy objednána přednáška jizerskohorské horské služby. Obsahem přednášky byla např. historie vzniku Horské služby ČR, náplň její práce a význam pro bezpečnost v horách. Zmíněna byla důležitá pravidla chování na horách a také hlavní zásady poskytování první pomoci při úrazech  na lyžích. 

    Oba kurzy byly početné (45 a 51 studentů) a tak jsme jako instruktoři byli vždy na konci každého z nich rádi, že všechno proběhlo bez problémů a studenti, kteří s námi na kurz odjížděli jako „nelyžníci“ se naučili ovládat pro ně zprvu trochu „neposedná prkýnka“. V neposlední řadě pak, že se všichni vraceli domů bez zdravotní újmy a snad se zajímavými zážitky z lyžařského kurzu, na který budou rádi vzpomínat. 

 Vyučující TV