1. A na oběžné dráze

V úterý 29. 3. se naše třída 1. A zúčastnila celodenního výukového programu GIS v liberecké iQLandii (iQPlanetáriu). Program byl součástí projektu NAKAP.

V planetáriu jsme si poslechli přednášku o Mléčné dráze, pohybu Země i Měsíce, Keplerových zákonech a souhvězdích jarní oblohy. Vše bylo samozřejmě provázeno realistickým promítáním. Na závěr jsme zhlédli dokumentární film o dobývání vesmíru.

V GEOlabu byl pro nás také připraven zeměpisný workshop o družicích a satelitních mapách se zajímavými pracovními listy. Ve správném odpovídání na otázky v planetáriu i na workshopu někteří z nás opravdu excelovali.

V mezičase jsme stihli projít téměř celou iQLandii se spoustou expozic, například MatematikUm, Vodní svět a Překonané vynálezy. Jakožto zajímavost je nutno zmínit i oddělení hudebních nástrojů (s laserovou harfou beze strun) a v neposlední řadě tzv. „obtiskávací“ stěnu. Ta většinu z nás „pohltila“ doslova i obrazně. A samozřejmě zaujal též bufet, nebo je snad libo dovážku jídla z McDonald’s až před vchod? Někdo ovšem strávil každou volnou chvíli tím, že kreslil portréty a někdo tím, že seděl modelem. Některé z účastníků tak máme netradičně zachycené namísto fotografie kresbou. Ostatně výtvarně zdokumentovánu máme i samotnou „vesmírnou“ exkurzi.

Výlet jsme si moc užili, škoda jen, že byl pouze jednodenní.

Text: Anna Doležálková, 1.A  

Ilustrace: Lucie Váchová 1.A