STUDENTSKÉ PREZIDENTSKÉ VOLBY – 2. KOLO

Ve středu 18.1.2022 se u nás na gymnáziu uskutečnily studentské volby, které probíhaly na středních školách napříč celou republikou. Tyto volby nám posloužily jako studentský zkušební model reálných prezidentských voleb, jež proběhnou tento pátek a sobotu a rozhodnou o budoucím prezidentovi naší země pro nadcházejících 5 let. 

V průběhu tohoto dne od 8:00 do 14:00 měli naši studenti starší 15 let možnost podle vlastního uvážení zvolit jednoho ze dvou kandidátů, Andreje Babiše, nebo Petra Pavla. Volby probíhaly podobným způsobem jako ty skutečné, lístky se sice nevhazovaly do obálek, ale každý student, který měl zájem volit, dostal modelový volební lístek s čísly a jmény kandidátů. Následně odešel za plentu, aby se dodržel princip tajných voleb, a zakroužkoval příslušné číslo. Poté vhodil lístek do urny. 

Zájem studentů o volby nás, pomyslnou volební komisi, mile překvapil. Celkem bylo do urny vhozeno 246 lístků, tedy předpokládáme, že přišlo volit dohromady i tolik studentů, což je číslo vyšší oproti prvnímu kolu studentských voleb. Výsledky byly následující: 220 hlasů pro Petra Pavla (89,43 %), 22 hlasů pro Andreje Babiše (8,94 %) a 4 lístky (1,6 %) jsme vyhodnotili jako neplatné.  

Na většině gymnázií v republice dopadly studentské volby podobně. Celkově vyhrál Petr Pavel s 85,72 % a druhý skončil Andrej Babiš s 14,28 %. Moc nás těší zájem studentů o problematiku prezidentských voleb. Část zúčastněných byla mladší 18 let, tudíž tohle pro ně mohl být určitý způsob, jak vyjádřit své politické názory, přestože se na zvolení prezidenta nemohou podílet doopravdy. 

 Za volební komisi, Běla Štěpánková, 3.A