EUROPE MAKE IT BETTER

 Osm gymnazistů se opět vypravilo díky spolupráci s organizací Brno for you na cesty. Poznat nové mladé lidi z evropských zemí, procvičit si anglický jazyk a zažít něco nového. Cílem byl polský Poronin, místo důvěrně známé studentům ze sexty a kvinty, kteří tam byli v roce 2017 na projektu  LET´S PLAY TOLERANCE.

Polští partneři mají vše vždy velmi dobře zorganizováno, snaží se pro účastníky udělat naprosté maximum.  A nezklamali naše očekávání ani tentokrát. Profesionální vedení, skvělé aktivity v rámci projektu, ubytování v krásné horské chalupě a v neposlední řadě i výborná domácí strava určitě napomohly tomu, aby se zde všichni cítili skvěle.

Jak projekt hodnotili studenti, kteří na podobné mezinárodní výměně byli poprvé?

,, Dne 8. března jsme se vydali společně do Ostravy a dále pak do polského Poroninu na projekt EUROPE MAKE IT BETTER financovaného z evropských fondů Erasmus +.  Cílem bylo si rozšířit naše znalosti o Evropské unii, Parlamentu EU a nadcházejících volbách.  Měli jsme zároveň možnost seznámit se s dalšími účastníky, a to z Polska, Litvy a Španělska. Naším hlavním úkolem byla komunikace mezi sebou a předávání si našich dosavadních znalostí. Dále jsme se také učili nové věci s použitím našich mobilních telefonů nebo obdržených materiálů.

Ve volném čase jsme se mezi sebou seznamovali. Také jsme byli na pár výletech, třeba v Krakowe nebo v Zakopanem. Když nám zbyl volný čas večer, mohli jsme ho využít hraním stolního fotbálku nebo ping pongu. Nejčastěji jsme však využívali párty chatu, kde jsme se také nejvíc spojili jako kolektiv. O zábavu nebyla nouze. Díky projektu máme mnoho nových přátel z jiných zemí a plánujeme být i nadále v kontaktu.

Náš strach z neporozumění angličtiny se brzy rozplynul a my zažili jeden z nejlepších týdnů v našich životech, proto pokud máte tu možnost, neváhejte a prožijte ten svůj.“

Všem osmi studentům z prvních a třetích ročníků bych chtěla poděkovat za vzornou reprezentaci naší školy a pevně věřím, že i v budoucnu této možnosti znovu využijí.  Dalším studentům, tentokrát ze sexty, kteří se chystají v dubnu na projekt do Turecka, rovněž přejeme, aby se jim pobyt také vydařil.

Martina Šimánková