O zlaté rouno

Cílem legendární plavby argonautů do starověké Kolchidy bylo nalezení zlatého rouna. Kolchida leží na území současné Gruzie a právě v jejím hlavním městě Tbilisi proběhl 1. ročník nové mezinárodní týmové soutěže mladých chemiků O zlaté rouno.

„Kolegové z Gruzie měli několik let v hlavě soutěž pro chemiky mladší, než pro které je Mezinárodní chemická Olympiáda nebo Grand Prix Chimique. Dva roky jsme přemýšleli, diskutovali a letos to opravdu vypuklo!“, vysvětluje Dr. Petr Holzhauser, mentor česko-slovenského týmu a spoluautor soutěže.

Soutěže se směli účastnit pouze studenti do 16 let a nešlo pouze o chemii, ale hlavně o týmovou spolupráci a prezentaci výsledků v angličtině. Českou republiku a Slovensko reprezentoval tým Czech & Slovak Alchemists ve složení Magdaléna Bažantová (Gymnázium, Česká Lípa), Jonáš Benýšek (Střední průmyslová škola chemická, Brno), Erik Nesnídal (GPOA Znojmo), Martin Pistovčák (GAMČA, Bratislava) a Natálie Sihelská (Masarykovo gymnázium, Plzeň). Příprava týmu nebyla jednoduchá. Studenti se vůbec neznali a dva týdny se vídali pouze na obrazovkách počítače. To jim ale nebránilo prodiskutovat principy teoretických úloh a navrhnout řešení dvou praktických problémů. Dva dny před odjezdem na soutěž se spolu a se svými staršími pomocníky poprvé setkali v laboratořích Ústavu učitelství chemie VŠCHT Praha, aby prakticky ověřili svoje předpoklady, provedli finální experimenty, nafotili je a připravili si prezentace na soutěž.

V průběhu soutěže prezentovali úkol o hořlavých a nehořlavých materiálech a představili své řešení praktického úkolu o galvanickém článku. Po postupu do finále bravurně zvládli úlohu z analytické chemie i organickou syntézu. Získali cenu poroty za nejlepší laboratorní výkon a domů se vrátili se stříbrnou medailí.

Děkujeme Majdě za vzornou reprezentaci školy na této mezinárodní soutěži.

Mgr. Pavla Machová