Studenti Gymnázia Česká Lípa poběží v Praze!

Ve středu 23. dubna se v Jilemnici uskutečnilo krajské kolo Juniorského maratonu. Mezi 14 přihlášenými družstvy byli i studenti našeho Gymnázia. Narychlo a s problémy poskládané družstvo si v početné konkurenci velké cíle nekladlo, ale také nejelo s poraženeckou náladou.

Naopak, od začátku začalo závodit s velkou chutí a maximálním úsilím. Velkým pomocníkem našeho družstva se stal i 13. člen výpravy, který hned od startu hnal družstvo kupředu, a tím byl kolektivní duch, který začal fungovat mezi všemi, od opor týmu po náhradníka, a všem významně vylepšoval výkony, až na hranice vlastních možností.

V první půli závodu se naše družstvo drželo někde okolo osmého místa, což bylo lepší, než jsme doufali. V druhé půli postupně nastupovali ti, od nichž jsme očekávali, že dobré umístění dokáží udržet, což se nejen vyplnilo, ale naopak předposlední běžec štafety Filip Švácha předběhl závodníka třetího družstva domácí Jilemnice a tím jsme se dostali až na 6. místo, které Ondra Olšar potvrdil zdrcujícím finišem.

Mezi výrazné opory patřila především děvčata. Dokonce Tereza Hrochová a Jana Václavíková byly vyhlášeny jako druhá a třetí nejrychlejší běžkyně. Co však asi opravdu rozhodlo, byl fakt, že na rozdíl od družstev v závěru startovního pole nebyl u nás nikdo, kdo by byl skutečně slabý.

 Největším překvapením a odměnou za výborný výkon bylo pro naše družstvo to, že se při vyhlášení dozvědělo, že z každé školy může postoupit jen jedno družstvo a před námi byla dvě družstva sportovních gymnázií z Jablonce, další dvě z Jilemnice  a  nakonec z Vrchlabí, které není v našem kraji, takže jsme třetí postupující štafetou do finále, které se koná 11. května při pražském maratonu. Pro naše studenty to jistě bude velký zážitek, neboť na startu tohoto závodu budou i někteří přední světoví maratonci, ale hlavně tisíce běžců nejrůznější výkonnosti. Věřme, že to naše sportovce povzbudí a že ještě nějakou vteřinku z už tak výborného času 2:55,48 hod. ukrojí.

Na tomto úspěchu se podíleli:

Martin Janoušek, Josef Adámek, Zuzana Hánová, Ondřej Pleticha, Jana Václavíková, Honza Stárek, Tereza Hrochová, Vojtěch Volf, Filip Švácha, Ondřej Olšar a Tomáš Kučera.