Výzva pro chemika

Tuto soutěž vyhlásila Spolana Neratovice ve spolupráci s laborky.cz a Gymnáziem Václava Beneše Třebízského ve Slaném již po sedmé.Pro nás to ovšem byla výzva mnohem větší, protože jsme jí účastnili poprvé a hned velmi úspěšně, protože jsme byli mezi 5 týmy z 65, které byli na základě výsledků online testu a videa experimentu „Manganistanový chameleon“ pozváni do 2. kola této soutěže. Proto se 18. dubna 2024 Marek Šulc, Jan Marciník a Artur Kuc vydali do Slaného, kde s dalšími čtyřmi týmy absolvovali laboratorní práci se sloučeninami manganu.

Poměřili své znalosti a úsudek v kvízu a nakonec si prakticky vyzkoušeli práci se spektrofotometrem. Odvedená práce přinesla ovoce v podobě 1. místa s velkým bodovým náskokem za týmem, který skončil na stříbrné příčce. V červnu nás čeká ještě cesta do Spolany, kde se uskuteční finále soutěže. 

Klukům děkuji za vzornou reprezentaci školy a přeji jim mnoho úspěchů ve finále. Děkuji také kolegyni Mgr. Veronice Krejčové, která kvůli souběhu dvou chemických soutěží v jeden den tým do Slaného doprovodila.

Mgr. Pavla Machová