Celostátní soutěž Mladý moderátor 2016

Minulý pátek 15. 4. 2016 se konal již devátý ročník celostátní soutěže Mladý moderátor pořádaný Základní školou Slovanka v České Lípě. Letošním tématem akce bylo (poslední dobou velmi oblíbené) YouTube a novinářství. Kino KD Crystal se už od 8 hodin ráno plnilo lidmi – soutěžícími, doprovodem, pořadateli a diváky.  Do půl desáté probíhala registrace soutěžících a hned poté následovalo úvodní představení, které si připravili žáci ze ZŠ Slovanka.

Poté přišlo na řadu uvést 8člennou porotu skládající se z moderátorky televize Nova Kristiny Kloubkové, reportéra TV Nova Martina Kočárka, starostky města Romany Žatecké, ředitele televize RTM Jana Punčocháře, ředitele Dětské tiskové agentury a organizátora Zlatého Ámose Slávka Hrzala, moderátorky, deejajky a dabérky Lucie Sinkové, mluvčí skupiny ČEZ Soni Hollingerové a nakonec snad nejvíce natěšení byli diváci na příchod slavného youtuberaKovyho (Karel Kovář).

Hned na začátku byli soutěžící rozděleni do skupin podle věkových kategorií (od prvňáčků až po ty starší 18 let) a následně rozřazeni do osmi skupin vždy s jedním členem poroty. Takto rozdělení účastníci odešli do kroužků, kde se postupně střídali členové poroty a pokládali jim otázky týkající se jejich života. To celé trvalo přibližně hodinu, takže s velkým zpožděním se začalo soutěžit až ve 12.30.

V prvním kole soutěžící představili své 1minutové číslo, které bylo slovně zhodnoceno porotou. Ve skupině pro 6. až 7. třídy se z naší školy představili Marie Barnišinová, Veronika Pantoflíčková a Kryštof Neuman a v o rok vyšší skupině Viktorie Pechrová a Adam Löffler. Za nejstarší kategorii vystoupil Ondřej Janoušek. Celé první kolo skončilo ve 14 hodin, následovala pauza na oběd a vyhodnocení účastníků.

Do druhého kola, kde se měl dělat rozhovor s porotou a komentování videa, bohužel nikdo z našich žáku nepostoupil, ale i tak se jim to náramně povedlo. Úplný konec soutěže proběhl až okolo čtvrté hodiny odpolední a výherci si kromě zážitků a nových zkušeností odnesli i hezké věcné ceny od sponzorů.

Ivana Vladimirova, 2AV