Mimořádný úspěch v mezinárodní matematické soutěži

V pátek 24. listopadu se naše škola již počtvrté zúčastnila soutěže družstev Náboj Junior. Soutěž vznikla v roce 2012 v Bratislavě, v roce 2013 se do ní zapojilo také prvních pět měst v ČR a od r. 2014 je jedním z pořadatelských míst i naše gymnázium. Organizátorem soutěže v ČR je MFF UK. Letos poprvé se zúčastnili i žáci z Polska, kde byla centrem Jagellonská univerzita v Krakově, která je druhou nejstarší univerzitou ve střední Evropě po pražské UK.

Soutěž je určena pro čtyřčlenná družstva ze 2. stupně ZŠ a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií. Každoročně se jí účastní i mnoho týmů z matematicky zaměřených gymnázií. Letos probíhala soutěž současně v 17 místech ČR, ve 24 místech na Slovensku a v Krakově, celkem se jí zúčastnilo 686 týmů, z toho 287 v ČR. Soutěžní týmy řešily náročné matematické a fyzikální úlohy. Body za úspěšné řešení jsou zadávány online, takže pořadí je neustále aktualizováno, což přidává soutěži na napětí.

V České Lípě se soutěže zúčastnilo celkem 16 týmů ze dvou okresů – kromě zástupců z Českolipska přijeli i soutěžící z Děčína a Rumburku. Naši školu zastupovaly 2 týmy – zkušení kvartáni Jana Bartáková, Filip Machač, Anna Salavcová a Hana Salavcová a terciáni Martin Kaplánek, Jan Moravík, Tomáš Vomlela a Jan Zátka. Kvartáni se soutěže účastnili již potřetí, terciáni poprvé. Poctivá příprava na náročné úlohy se opět vyplatila. V České Lípě obsadily naše týmy první dvě místa, ale podstatnější je umístění v celorepublikovém pořadí. Kvartáni se ziskem 31 bodů zopakovali skvělé loňské 15. místo v ČR (25. v mezinárodním pořadí), když se v průběhu soutěže pohybovali i v první desítce. Terciáni při své premiéře získali 24 bodů (54. v ČR), stejně jako obě družstva z libereckého Gymnázia F. X. Šaldy. Je zvláštní, že jiná družstva z gymnázií v našem kraji se letos soutěže nezúčastnila.

Naši studenti si díky výsledkům, kterých dosáhli, zaslouží velké uznání a poděkování za vynikající reprezentaci školy. Velké poděkování za hladký průběh soutěže si zaslouží celý pořadatelský tým. Soutěž v České Lípě, stejně jako v předchozích ročnících, organizačně zajišťoval a řídil náš bývalý velmi úspěšný student Mirek Hanzelka z pořádající MFF UK v Praze. I letos jsme museli částečně obměnit sestavu pořadatelů z řad současných studentů, k čemuž nás vedla nutná generační výměna – po odchodu maturantů pořadatelský tým z 2.B (Adam Němec, Jirka Novotný, Vít Nováček a Lukáš Pavljuk) doplnili kvintáni (Jan Rychtera, Libor Šabaka, Václav Růžička a Tomáš Pham Bui), kteří ještě vloni řešili soutěžní úlohy.

Mgr. Radomír Tulka