Podzimní MaSo na gymnáziu

Dne 2.11. se uskutečnilo podzimní MaSo!

Možná se ptáte… Co to je a jaká to byla jatka?
Tak ve zkratce, MaSo je týmová matematická soutěž pro žáky šestých až devátých tříd základních škol a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií, která se koná dvakrát ročně.

Nejde tu ovšem jen o počítání příkladů. Za spočítané příklady totiž získávají týmy tahy do hry, která je pak hlavním zdrojem jejich bodů do celkového hodnocení. Hra je pokaždé jiná, ta letošní byla koncipována tak, že soutěžící jezdili s kamionem po mapě České republiky a jejich cílem bylo prodat co nejvíce masa.
A ještě než se dostaneme k výsledkům, bylo by dobré zmínit pár jmen a změn!

účastníci MaSo

Jako první určitě stojí za zmínku to, že jsme letos zvětšili naši kapacitu ze tří učeben na čtyři a hostili jsme neuvěřitelných 32 soutěžních týmů, což z nás učinilo největší mimopražské pořadatelské místo. Mezi týmy bylo několik veteránů, ale přivítali jsme i nové tváře, například k nám poprvé zavítal tým z Nového Boru – konkrétně ze Základní školy náměstí Míru, proti nim se postavily týmy např. ze ZŠ a MŠ Jižní, ZŠ Partyzánská a ZŠ Špičák nebo cvikovské ZŠ Bohumila Hynka. Dále bychom chtěli zmínit úžasnou paní Hanu Mrázovou, která MaSo podporuje z řad učitelů, a samozřejmě taky Willyho Svobodu, bývalého studenta našeho gymnázia, který k nám zavítal z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy jako jeden z organizátorů.

organizátoři českolipského MaSo klání

A jak MaSo celé dopadlo? Podívejme se na výsledky. Na 3. místě se umístil tým z našeho gymnázia pod názvem Opalený steaky ve složení Igor Frantsev, Šimon Kunca, Vítek Lamač a Lubomír Jan Bárta, na 2. místě skončil tým NKV z Gymnázia Mnichovo Hradiště a na místě 1. se umístil tým nováčků ze Základní školy náměstí Míru pod názvem náměšťáci, který obsadil u nás historicky nejlepší celorepublikové 6. místo! Všem týmům velmi gratulujeme a doufáme, že si užijí své ceny! Slušivá trička soutěže, sladkosti a mnoho dalšího jistě na motivují další zájemce o MaSoklání.

MaSo tým z českolipského gymnázia
jeden z vítězných týmů
druhý úspěšný tým
třetí úspěšný tým

Budeme se na Vás těšit zase na jaře! MaSu zdar!
N. Wildmanová, A. Hluštíková, V. Cenkner

velmi nás potěšil velký zájem o podzimní MaSo