EXPEDICE EUROREBUS

Možná jste už zaslechli, že se naše třída 3AV účastnila soutěže Eurorebus a k velkému překvapení nás všech jsme ji vyhráli. 10 žáků se tak mohlo účastnit 22. E.ON expedice Eurorebus.

V pondělí 18. září jsme dojeli vlakem do Prahy k budově rozhlasu, kde expedice oficiálně začínala, odtud do Železné Rudy a z ní pěšky k Čertovu jezeru. Pršelo, proto jsme se už těšili na náš hotel Kolibřík v Železné Rudě. Druhý den jsme přejeli do Pasova na prohlídku pěkného centra a k soutoku Dunaje a Innu, dále jsme navštívili Solnou komoru, z ní město Gmunden u jezera Traunsee a nádherný Hallstatt. Přenocovali jsme v městečku Bad Ischl. Třetí den jsme měli jet horskou silničkou Grossglocknerhochalpenstrasse, naše plány však zmařilo počasí, silnička byla totiž zavátá novým sněhem a nepouštěli tam bez sněhových řetězů, což jsme my neměli. Tak se jelo do Salzburgu, kde jsme absolvovali prohlídku historického centra i hradu a ochutnali místní specialitu – sekanou v housce. Následovala zajímavá prohlídka solných dolů v německém Berchtesgadenu, cesta přes Vysoké Taury do ubytování ve Villachu. Čtvrtý den naší expedice nám konečně začalo přát počasí, takže se nám výlet do Julských Alp velmi vydařil. Zastavili jsme v horském sedle Vršič, ležel tam sníh a stalo se nevyhnutelné, začali jsme po sobě házet sněhové koule. Když jsme toho měli dost, sjeli jsme do údolí, odkud jsme se vydali na výstup k pramenům řeky Soča, zpočátku to nevypadalo moc náročně, ale na posledním úseku trasy jsme museli zdolat náročný úsek na okraji skály. Vrátili jsme se stejnou cestou zpět k autobusu a už jsme jeli až do italského Jesola k moři. Poslední den jsme přepluli lodí do Benátek na celodenní prohlídku, zhlédli jsme známá místa, jako je chrám sv. Marka, kanál Grande a Dóžecí palác, i méně známá zákoutí Benátek. Část z nás během rozchodu ochutnala tradiční italskou pizzu a zjistili jsme, že se nemá pití kupovat bez jídelního lístku, protože jsme za 200 ml limonády utratili 4 eura. Večer jsme se vrátili do Jesola na večeři, a pak nás čekal noční přejezd do ČR.

Nakonec bych chtěl poděkovat všem organizátorům expedice, panu řidiči i paní učitelce za kvalitní přípravu. Věřím, že naše výprava by vás mohla inspirovat k účasti v této soutěži.

Za chlapeckou část tercie Martin Kaplánek.