Jiří Liška druhý na MČR

 Jako každoročně byl druhý březnový týden vyčleněn pro Mistrovství ČR v mládežnických kategoriích v šachu. Od roku 2009 je tato akce pořádána pravidelně na stejném místě – v hotelu Dlouhé Stráně v Koutech nad Desnou. Toto desáté mistrovství ČR na stejném místě bylo také desátým mistrovstvím, kterého se zúčastnil Jiří Liška, student sexty českolipského gymnázia a hráč 1.Novoborského ŠK.

Jirka totiž od roku 2009 nevynechal ani jednou tuto vrcholnou republikovou akci, neboť se na ní vždy dokázal v kvalifikaci nejlepších hráčů probojovat a je v současnosti asi jediným hráčem, kdo v Koutech nad Desnou odehrál všech 10 mistrovství ČR v řadě.

Letos Jirka patřil svým věkem do kategorie dorostenců do 18 let, kteří hráli společný turnaj s juniory do 20 let. V tomto společně hraném turnaji obsadil Jirka celkově 5.místo, ve své dorostenecké kategorii to pak bylo 2.místo a stříbrná medaile. Očekávání před zahájením turnaje možná bylo větší (Jirka byl prvním nasazeným ve společném turnaji), ale výsledné umístění není určitě zklamáním. Ziskem stříbrné medaile se Jirka zároveň nominoval do české reprezentace a bude se moci zúčastnit MS nebo ME. Pravděpodobnější je v tuto chvíli účast na Mistrovství Evropy v lotyšské Rize koncem srpna (mistr republiky má právo volby, druhý v pořadí reprezentuje na druhé akci). Toto umístění je zároveň také vstupenkou do reprezentačního družstva mládeže do 18 let na Mistrovství Evropy družstev v německém Bad Blankenburgu v polovině července.