Jaké to je být alespoň na chvíli „Galway Girl“

Irsko – věčně zelený ostrov, země bez hadů, domov skřítků a víl, nádherné přírody, chytlavých irských melodií, ale také neopakovatelná atmosféra místních „pubů“, rodiště mých oblíbených U2, Sinead O´Connor a the Chieftains, a v neposlední řadě také země, kde se narodil Guinness a pravá irská whisky, také Oscar Wilde, G. B. Shaw a James Joyce… Toto byly mé asociace spojené se zemí, do které jsem druhý prázdninový víkend odjížděla na svou další mobilitu v programu Erasmus+.

Její hlavní náplní byl dvoutýdenní kurz Advanced Language, Materials and Methodology, pořádaný britskou jazykovou školou NILE v krásném městě Galway, o jehož slávu se postaral svým známým hitem Galway Girl neméně známý Ed Sheeran. Kurz zaměřený na výuku pokročilých studentů byl velmi intenzivní, ve škole, umístěné v centru města v budově mlýna ze 16. století, jsme trávili každý den od 9.00 do 16.00 hodin.

Naším hlavním cílem bylo poodhalit, které metody a jaké materiály zvolit pro efektivní výuku pokročilých studentů angličtiny. V průběhu kurzu jsme si v roli studentů vyzkoušeli nepřeberné množství zajímavých aktivit, metod, zdrojů a digitálních nástrojů a já samozřejmě plánuji je co nejdříve zařadit do své výuky. Konkrétními tématy, jimiž jsme se zabývali, byly např. nové metody práce s textem, používání autentických materiálů ve výuce, metody a aktivity podporující kritické myšlení, digitální nástroje pro výuku, vývoj současné angličtiny, formativní hodnocení studentů atd.

Kulturní vhled do irské mentality a tradic nám byl zajištěn prostřednictvím společenských akcí, které byly organizovány přímo jazykovou školou Bridge Mills Galway. Byla to například výuka základů irských tanců, barbeque v jedné z krásných irských hospůdek, výlety do nádherné přírodní rezervace v oblasti Connemara a na útesy Moher – památku zařazenou na seznam UNESCO, jejíž návštěva, jak shrnula má milá bytná Geraldine, přináší spirituální povznesení, a také závěrečný rozlučkový oběd.

Navštívila jsem Irsko poprvé a ihned si mě získalo… Nádherná země, milí lidé vážící si svých tradic, krásné město Galway, které v době mého pobytu hostilo mezinárodní festival umění, takže jsem mohla poznávat irské reálie i prostřednictvím úžasné výstavy, koncertu v kostele a divadelního představení. To vše přispělo k tomu, že jsem se ze svého pobytu na kurzu vrátila nadšená.

Díky setkání s naší vyučující Johannou Sterling a dalšími účastníky kurzu z různých evropských zemí se mi navíc podařilo navázat další profesionální i lidská přátelství, která ukončením kurzu jistě neskončí. Opět se mi potvrdilo, jak prospěšné je podívat se na svůj, zejména profesní, život zvenčí, porovnat, v jakých podmínkách pracuji, a vážit si jich. Navíc moje motivace a chuť vyzkoušet si to nové, co jsem v Galway získala, je už teď v půlce prázdnin obrovská, takže jo, bylo to fajn. smiley

Mgr. Jana Triguinho