Na ostrov svatého Patrika

Dublin. Irsko. Svatý Patrik a guinness. A pochopitelně rugby.  Poslední dva týdny v červenci jsem v rámci projektu Erasmus+ zavítal na intenzivní kurz angličtiny do dublinského Emerald Cultural Institute a tohle mi lítalo hlavou tak nějak pár dní předtím. A těšil jsem se.

Erasmus+ je evropský projekt pro, jak bych tak řekl, bývalé vysokoškoláky, co jsou už různě v praxi a co si chtějí něco ze studijních let připomenout a tak se zase o kousek někam posunout. Proto jsem usedal po dva týdny na čtyři hodiny do školních lavic, jednoznačně nejstarší student v mezinárodní třídě, a to včetně učitelek. Poslouchat, odpovídat, učit se, pracovat ve skupinách, diskutovat a dělat zas domácí úkoly bylo fakt zvláštní, rozhodně však přínosné. Tak nějak se cítí mí studenti? 
A pak tu byla volná odpoledne a Dublin.  Takže jsem začal podrobným průzkumem antického jádra města, pak prohlédl vikingské přístaviště a město, na něž navazovalo to středověké atd. Dublin plný památek, kostelů, barů a hospod a taky muzeí a galerií. A pochopitelně Trinity College a Book of Kells. A moře, to Irské, studené. Dublin má co nabídnout a za dva týdny ho prolezete křížem krážem, najdete svá zákoutí a příjemné puby, tak trochu ho poznáte, zažijete. A pro porovnání jsem si o víkendu ještě odskočil na západní pobřeží do Connemary a Galway.
Pro mě byl jednoznačně nekrásnějším místem poloostrov Howt, na který se dostanete  z centra Dublinu vlakem za půl hodiny a pak se můžete kochat atmosférou přístavu nebo vyrazit na divoké útesy. 

Irsko je rozhodně krásná a inspirativní země. 

Michal Kosina