Porto kouzelné i živelné

 Kouzelné i živelné – takové je Porto, druhé největší město v Portugalsku. A přesně takové jsem si ho druhý zářijový týden užívala i já díky programu Erasmus+.

Portská aglomerace se rozkládá na březích řeky Duoro, která zde ústí do Atlantiku. Duoro svým hlubokým údolím rozděluje město na dvě části – severní Porto a jižní část zvanou Vila Nova de Gaia, kde sídlí producenti světoznámého portského vína. Dalšími typicky místními produkty jsou také sardinky a výrobky z korku.

Atmosféra města mě naprosto pohltila. Strmé uličky, barevné domy v různorodé směsici architektonických stylů, všudypřítomné modrobílé kachle (azulejos) i nádherné výhledy do údolí dodávají zejména historickému centru neopakovatelné kouzlo. Krásným zážitkem pro mě byla projížďka historickou tramvají i procházka po mostě Ludvíka I. nebo sousedním Ponte Maria Pia,které si pozorovatel ihned a ne náhodou spojí s Eiffelovou věží.

V centru Porta se nachází řada historických památek. Mě osobně zaujalo překrásné nádraží Sao Bento s unikátní kachlovou výzdobou, věž a kostel Igréja e Torre dos Clérigos i nejstarší knihkupectví Lello & Irmao se schodištěm jako vystřiženým z příběhů o Harrym Potterovi.

Potterovský motiv se mi v Portu připomněl i v souvislosti se zahájením akademického roku na místní univerzitě. Začátek školy je konkrétně v Portu spojen s velkou slavností v centru města. Portugalští studenti se obléknou do slavnostních uniforem – mladí muži do černých obleků a slečny do černých kostýmků. Uniforma je doplněna velkým černým plédem, do kterého jsou studenti zahalení prakticky od hlavy k patě – z větší vzdálenosti tedy připomínají obyvatele Bradavic.

Nicméně hlavní náplní mého pobytu v Portu byl kurz zaměřený na využívání moderních metod ve výuce přírodovědných a technických předmětů. Náplň kurzu vycházela z konceptu STEM, kde je cílem zvýšení motivace a zájmu studentů očtyři oblasti – vědu (Science), technologie (Technology), strojírenství (Engeneering) a matematiku (Mathematic) a přiblížení výuky v těchto oborech reálnému životu.

S naší milou lektorkou Heloise a dalšími kolegy z Itálie, Švédska, Polska a Bulharska jsme na praktických úkolech testovali formy výuky, které lze v rámci konceptu STEM využívat, a diskutovali nad možnostmi jejich zapojení do školní praxe. A nejen to. Bylo velmi zajímavé mít možnost porovnávat školské systémy, které fungují v různých evropských zemích, nebo třeba zjistit, jak jsou na tom jinde s vybavením škol.

V neposlední řadě velmi oceňuji možnost zlepšit si své jazykové dovednosti, co se angličtiny týče, a oprášit své znalosti francouzštiny, neboť velká část Portugalců se více či méně domluví alespoň jedním ze zmíněných jazyků.

Porto i jeho příjemní a vstřícní obyvatelé mě okouzlili. Tedy obrigada, Porto.