Renesanční Florencie

 Poslední říjnový týden jsem v rámci projektu Erasmus+ strávil na odborném historickém kurzu Discovering Renaissance Art in Florence.

Šest dní jsem ráno chodil na přednášky, které přibližovaly zrození a vývoj renesančního umění ve Florencii na pozadí zdejšího politického a hospodářského rozvoje, abychom posléze teoreticky rozebrané umělecké skvosty spatřili v přímé realitě.

Takže jsme začali od Giotta, což byl pionýr moderní středověké malby, pokračovali přes Donattela a Bruneleschia, Leonarda da Vinciho a Botticelliho až k Michelangelovi, vrcholnému představiteli renesančního umění.

Florencie je město, kde doslova zakopáváte o památky na každém kroku a srdce historikovo tedy jen radostí plesalo nad tou nádherou, kterou stále ještě v mysli zpracovávám. A pochopitelně zdejší genius loci vytváří i osobnosti, které zde žili. At´už jsou to básníci Dante s Petrarcou nebo astronom Galileo Galilei, filosof Machiavelli či kdokoliv z rodu Medici.

Tak jsem si užíval doslova kutlurněhistorické orgie, doplněné o skvělé toskánské víno a kulinářské speciality, zvláště těstoviny a vyhlášené gelato.