Konference otevřené vědy

Po dlouhém roce plném nových zážitků, poznatků a přátel jsem dne 24.11. 2022 prezentovala výsledky svojí stáže „Experimentováním v EDU laboratoři Tě naučíme kreativně učit chemii“ v rámci projektu Otevřená věda. Byl to skutečně jedinečný a nedocenitelný zážitek, výrazně mě to posunulo v mém studiu a osobním rozvoji, a dalo mi to spoustu vědomostí a zkušeností, které ve škole nezískáte. 
A o co vlastně šlo?
Otevřená věda je projekt Akademie věd České Republiky, který umožňuje středoškolákům získat stáž na některém z vědeckých ústavů spadajících pod tuto prestižní organizaci. Stáže probíhají vždy na daném ústavu, kde studenti vykonávají práci většinou osm hodin každý měsíc. Pomáháte při nich vědci, svému lektorovi, v jeho výzkumu nebo projektu. Takže nejen že se dostanete na vědecké pracoviště, ale dokonce se budete podílet na něčem co má potenciál změnit svět! Na konci své stáže absolvují studenti dvoudenní vědeckou konferenci, kde prezentují výsledky své činnosti před ostatními stážisty a před odbornou porotou, která vaše snažení zhodnotí. Nejlepší tři projekty jsou peněžně oceněny. 
Já jsem svou stáž vykonávala na Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského v Praze, pod vedením paní lektorky Ing. Květoslavy Stejskalové CSc. Seznámila jsem se s fungováním a prostředím vědeckého ústavu, podílela jsem se na popularizaci vědy třeba účastí na Veletrhu vědy, pomáhala jsem paní lektorce s jejími projekty a sama jsem se tak mnoho naučila.  
Pokud i vás tento projekt oslovil, neváhejte a zkuste se přihlásit. Čas máte ještě do konce listopadu a za pokus to stojí. Je to opravdu jedinečná příležitost, a ačkoliv bývají stáže náročné a vaše absence poletí nahoru, vyplatí se to. 

 Lenka Machová 7AV