Astronomická olympiáda 20. ročník

I letošní rok se našem gymnáziu konalo školní kolo Astronomická olympiáda. Tentokrát se žáci sešli 20. prosince, při řešení velmi obtížných úloh mohli používat jakoukoli literaturu nebo internet. Na kompletní výsledky a porovnání s celou ČR jsme si museli počkat, ale vyplatilo se. 

V kategorii GH (prima, sekunda) se na prvním místě umístil Lukáš Kocman, druhý byl Iegor Frantsev a třetí Vojtěch Dvořák (všichni prima). Všichni tři se umístili v rámci ČR v prvních deseti procentech všech řešitelů, Lukáš dokonce za sebou nechal 100% účastníků v kraji a 99,8% všech v ČR. Veliká gratulace. 

V kategorii EF (tercie, kvarta) byla první Justýna Šmatová (91,7% řešitelů v ČR za ní), na děleném druhém míste byl Daniel Adam a Kryštof Bartoš (všichni tercie). 

V kategorii CD nám do krajského kola postoupili dva řešitelé. Z prvního místa Jan Kaplánek (94,3% v ČR) a druhý Artur Popovyč. 

V nejvyšší kategorii AB jsme měli dva řešitele, oba postoupili a dokonce už řeší krajské kolo. Je to Lukáš Motlík ze 3.B a Adam Špindler ze septimy. 

Všem účastníkům gratulujeme, děkujeme a těšíme se na výsledky v domácím krajském kole, které začíná 19.1.2023. O jeho výsledcích budeme informovat. 

Za fyziku Monika Váňová a Zdeněk Ježák.